Την κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου το 2023 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρουσε την Δευτέρα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η ΕΕ έχει αρκετό αέριο για το χειμώνα, όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις την ερχόμενη χρονιά, αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ανακοίνωσε ο IEA και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε επίσης: Capital Link: Μήνυμα Πάιατ στους Αμερικανούς επενδυτές για ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα

Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή επάρκεια: Σε κατάσταση συναγερμού για ακόμα τρία χρόνια

Συστήνει επέκταση των επιδοτήσεων

Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. «Αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υστέρηση θα ήταν περί τα 60 bcm, αν η ΕΕ δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα.

Η πιθανή έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και με πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακαίνισης κατοικιών και της αντικατάστασης της θέρμανσης, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, με αντλίες θερμότητας, καθώς και με την ταυτόχρονη προώθηση των σχεδίων της ΕΕ για μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο IEA.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η προμήθεια αερίου της ΕΕ είναι «ασφαλής γι’ αυτό το χειμώνα» και πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον επόμενο. Ο IEA έκανε επίσης έκκληση να βελτιωθούν οι εκστρατείες για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια