Η πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό βρίσκεται στο τραπέζι κι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το τι είδους πλαφόν, πού είναι η ισορροπία στο τι είδους πλαφόν θέλουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «για τον διορθωτικό μηχανισμό το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία η οποία θα κόψει τις αυξήσεις τιμών, τη χειραγώγηση και τη σπέκουλα και από την άλλη πλευρά να μην κόψουμε την προμήθεια που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτική συμφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, για το όριο».

Διαβάστε επίσης:  Οι «27» συζητούν ξανά για το πλαφόν – Η νέα πρόταση

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε κατάληξη μέσα στις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανάγκη λύσης στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας

Για το θέμα του πλαφόν τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που έγινε στην Ισπανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο 13 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Διαβάστε επίσης: Επιμένει για πλαφόν στο φυσικό αέριο ο Μητσοτάκης

Οι ενστάσεις της ΕΚΤ

Οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στον μετριασμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και πρέπει να επανασχεδιαστούν, ανέφερε σε επίσημη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΕ πρότεινε έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς» τον περασμένο μήνα με στόχο τον μετριασμό των τιμών του φυσικού αερίου και της αστάθειας της αγοράς, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους που ώθησε τον πληθωρισμό σε υψηλά ρεκόρ και αύξησε την πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ΕΚΤ, θεματοφύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του μπλοκ, αναγνώρισε ότι ο στόχος ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών και η αστάθεια, αλλά προειδοποίησε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να επιτύχουν το ακριβώς αντίθετο.

Κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που υπογράφει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο τρέχων σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα και τις σχετικές κλήσεις περιθωρίου, να αμφισβητήσει την ικανότητα των κεντρικών αντισυμβαλλομένων να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση από τους τόπους διαπραγμάτευσης στη μη κεντρικά εκκαθαρισμένη εξωχρηματιστηριακή αγορά», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του μηχανισμού τιμών, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ άλλες υπηρεσίες μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στον ρόλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια