Στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας εστίασε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Το ορόσημο της 13ης Δεκεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλαφόν θα κριθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 13ης Δεκεμβρίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για το νομοθετικό έργο της ΕΕ, να αποφεύγει επί μήνες να παρουσιάσει οποιαδήποτε πρόταση και μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε μία πρόταση για ένα πλαφόν, η ενεργοποίηση του οποίου ουσιαστικά θα ήταν αδύνατη. Και αυτό γιατί θα έπρεπε η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ (TTF) να διατηρηθεί στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων – ενώ σήμερα είναι κοντά στα 120 ευρώ – και επιπλέον η τιμή του LNG να ήταν μικρότερη κατά τουλάχιστον 58 ευρώ επί 10 ημέρες στην ίδια περίοδο.

Διχασμός

Ουσιαστικά το μέτρο του πλαφόν έχει διχάσει τις χώρες σε δύο μπλοκ. Το ένα μπλοκ Ελλάδα, στο οποίο πρωτοστατεί η Ελλάδα με το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πολωνία, με το οποίο συντάσσονται 15 συνολικά χώρες υποστηρίζει ότι με την επιβολή του πλαφόν θα αποφευχθούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που ταλαιπωρούν την αγορά και θα αμβλυνθεί το υψηλό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές και οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τις επιδοτήσεις των τιμών.

Το άλλο μπλοκ, στο οποίο κυριαρχούν η Γερμανία και η Ολλανδία, θεωρεί ότι το πλαφόν θα προκαλέσει κίνδυνο ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, αν η τιμή του είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν άλλες χώρες που καταναλώνουν υγροποιημένο αέριο, όπως οι ασιατικές.

Η ελληνική αντίδραση

Μάλιστα, η πρόταση της Κομισιόν προκάλεσε αντίδραση από τις χώρες του πρώτου μπλοκ, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να τονίζει ότι δεν συνιστά πλαφόν και ότι είναι ρεαλιστικό να καθοριστεί αυτό σε ένα εύρος τιμών από 150 έως 200 ευρώ, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ισπανίας και της Πολωνίας τη χαρακτήρισαν αστείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την πρόταση της Κομισιόν, το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές τότε είχαν ξεπεράσει τα 275 ευρώ για μία εβδομάδα, καταδεικνύοντας έτσι την αντίφαση σε σχέση με τον στόχο της.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία την 13η Δεκεμβρίου, το ζήτημα θα επανέλθει στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ, συνεχίζοντας το «γαϊτανάκι» σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια