
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί μια πρόκληση για την ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ. Για ορισμένους ντόπιους, είναι επίσης μια επιχειρηματική ευκαιρία.
Οι Peter και Minke van Wingerden, ιδρυτές της πρώτης πλωτής γαλακτοκομικής φάρμας στον κόσμο , σίγουρα το βλέπουν έτσι.
Στις όχθες του ποταμού Μάας που διασχίζει το Ρότερνταμ, μια πόλη περίπου 600.000 κατοίκων στη νότια Ολλανδία, το τριώροφο σκάφος τους ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα πλοία που είναι αγκυροβολημένα στο λιμάνι Merwe.
Γάλα και βότανα
Όπως γράφει το Politico, ο ιδιαίτερος αυτός στάβλος στο επάνω επίπεδο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 αγελάδες. Το γάλα και η κοπριά που παράγουν επεξεργάζονται στα δύο κάτω επίπεδα, όπου υπάρχει και καθετοποιημένη καλλιέργεια βοτάνων.
Μια ομάδα 40 εθελοντών εργάζεται στη φάρμα και λειτουργεί ένα μικρό κατάστημα —στην ξηρά— όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν γάλα, βούτυρο, γιαούρτι, βουτυρόγαλα και τυρί που παράγονται στο πλοίο, καθώς και λιπάσματα και βότανα. Παραδίδουν επίσης σε τοπικά σούπερ μάρκετ.
Οι ιδρυτές, οι οποίοι είναι σύζυγοι, έφτιαξαν το αγρόκτημά τους ως απάντηση στις προκλήσεις που θέτουν οι μακριές αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έχουν βαριά περιβαλλοντικά αποτυπώματα και είναι ολοένα και πιο ευάλωτες σε διαταραχές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα μιας πλωτής φάρμας [είναι] ότι μπορεί κανείς να συνεχίσει να παράγετει φρέσκα υγιεινά τρόφιμα κοντά στην πόλη ή στην πόλη» κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμύρες ή έντονες βροχοπτώσεις, είπε ο Minke.
Το Ρότερνταμ είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες πόλεις στην Ολλανδία όσον αφορά τις κλιματικές επιπτώσεις: Το 85 τοις εκατό της έκτασής του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο της χώρας συνολικά.
Όπως υπογραμμίζει το Politico, καθώς περισσότερες πόλεις λαμβάνουν μέτρα για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μειώσουν τις εκπομπές τους, το ζευγάρι λέει ότι το μοντέλο τους μπορεί να βοηθήσει τους τοπικούς ηγέτες να επιτύχουν αυτούς τους στόχους μειώνοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσει το φαγητό πριν φτάσει στους καταναλωτές.
Με το βλέμμα σε Ντουμπάι και Σιγκαπούρη
Η Floating Farm βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ντουμπάι και τη Σιγκαπούρη για να επαναλάβουν το πείραμα, με έμφαση στην κάθετη καλλιέργεια παρά στα γαλακτοκομικά.
Αν και το σύστημα δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντικαταστήσει την παραδοσιακή γεωργία, «κάθε πόλη θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πλωτό αγρόκτημα», ιδιαίτερα εκείνες που περιβάλλονται από νερό ή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές τροφίμων, είπε ο Minke.
Το ζευγάρι συνεργάστηκε με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης για να διαπιστωθεί εάν οι αγελάδες νοσούν από τη θάλασσα και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να τα πάνε καλά στο σκάφος τους, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία σταθεροποιητή που χρησιμοποιούν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού για να ελαχιστοποιήσουν την κύλιση.
«Οι αγελάδες είναι πολύ χαρούμενες στο νερό», είπε ο Minke, ο οποίος τόνισε ότι η καλή μεταχείριση των ζώων είναι «το νούμερο ένα θέμα» για την εταιρεία.
Ο Minke τόνισε ότι η εταιρεία εργάζεται σκληρά για να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Η φάρμα ταΐζει τις αγελάδες της χρησιμοποιώντας υπολείμματα τροφών από τοπικές επιχειρήσεις — και συλλέγει και καθαρίζει το νερό της βροχής. Μια πλατφόρμα από ηλιακά πάνελ και μια ανεμογεννήτρια επιπλέουν δίπλα στο σκάφος, παρέχοντάς του μέρος της ενέργειας που χρειάζεται το αγρόκτημα.
Το ζευγάρι είχε σχεδιάσει να ανοίξει μια δεύτερη φάρμα στο λιμάνι πέρυσι, αλλά είπε ότι ακόμα περιμένει άδεια από το δημοτικό συμβούλιο.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ