Κέρδη μετά φόρων €33,6 εκατ. κατέγραψε ο όμιλος ΑΒΑΞ το εννιάμηνο του 2022, έναντι €4,0 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021 κατέγραψε ο όμιλος ΑΒΑΞ σύμφωνα με τη σχετκή ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό είναι και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων το οποίο ανήλθε σε €1,7 δισ. περίπου την 30.09.2022.

Πιο αναλυτικά, ήδη στο γ’ τρίμηνο του 2022 το μεικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε σε €12,2 εκατ. έναντι ζημιών €3,3 εκατ. στο εξάμηνο του 2022  και έναντι κέρδους €9,4 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το μεικτό περιθώριο προβλέπεται να ενισχυθεί σημαντικά το 2023.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο

Όσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων, έχοντας ήδη υπογράψει νέες συμβάσεις συνολικής αξίας €505 εκατ. στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατασκευαστικών έργων του Ομίλου, ανήλθε σε €1,7 δισ. περίπου την 30.09.2022 μετά και τη διαγραφή ποσού €308 εκατ. για έργο στο οποίο έχει ωριμάσει η διεθνής διαιτησία για απαίτηση αποζημίωσης του Ομίλου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εντός του δ’ τριμήνου, καθώς επίσης τα προς υπογραφή έργα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο την τρέχουσα περίοδο προσεγγίζει τα €2,3 δισ.

Δανεισμός

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ εστίασε στην επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης του δανεισμού με αποτέλεσμα ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου να μειωθεί κατά €33,3 εκατ. στο γ’ τρίμηνο του έτους και €74,1 εκατ. στο εννεάμηνο, κατερχόμενος στα €368,3 εκατ. την 30.09.2022. Το υπόλοιπο των ομολογιακών δανείων μειώθηκε κατά €29,1 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο και €59,7 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022 και διαμορφώθηκε σε €325,2 εκατ. την 30.09.2022. Μετά την πώληση της συμμετοχής στην παραχώρηση της Γέφυρας, ο υφιστάμενος δανεισμός θα μειωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του 2022, με το υπόλοιπο των ομολογιακών δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου €270 εκατ..

Αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για την ανάδειξη της αξίας του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και με στόχο να ενισχύσει τη θέση του για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, ο Όμιλος ΑΒΑΞ προχώρησε στην απο-επένδυση από ορισμένες ώριμες συμβάσεις παραχώρησης / ΣΔΙΤ και μη-βασικές δραστηριότητες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Η πλέον πρόσφατη αποεπένδυση είναι η πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στην παραχώρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, για την οποία εισπράχθηκε τίμημα περίπου €60 εκατ., ενώ τον Ιούνιο 2022 είχε προηγηθεί η πώληση χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra με αντίστοιχο τίμημα και το 2020 η πώληση των κτηρίων των κεντρικών γραφείων του Ομίλου στο Μαρούσι έναντι ποσού €34 εκατ.. Από τις τρείς αυτές από-επενδύσεις, καταγράφεται συνολικό κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των €97 εκατ.. Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά σε εσωτερική μετακίνηση των συμμετοχών του σε παραχωρήσεις σε εξειδικευμένη 100% θυγατρική εταιρεία, την ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση της συμμετοχής στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη μεταφορά της συμμετοχής στην Ολυμπία Οδό.

Νέα έργα

Σε ένα διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον στραφεί σε πολιτική ανόδου των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η στρατηγική του Ομίλου ΑΒΑΞ έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται.

Η δημιουργία της εξειδικευμένης 100% θυγατρικής, ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις αλλά και η αποτελεσματική της δομή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της αξίας των συμμετοχών του Ομίλου. Διαθέτοντας υψηλή τεχνογνωσία, θα αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει ο τομέας των παραχωρήσεων, ο οποίος σημείωσε άνοδο στο εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η κυκλοφορία οχημάτων συνεχίζει να ανακάμπτει φτάνοντας στα επίπεδα του 2019.

Παρά τις καθυστερήσεις στην έναρξη των νέων έργων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων σε καύσιμα, πρώτες ύλες και υλικά κατασκευής, ο Όμιλος ΑΒΑΞ εισέρχεται σε μία φάση έναρξης υλοποίησης σημαντικών έργων που έχουν αναληφθεί, αξιοποιώντας το περιβάλλον επιταχυνόμενου ρυθμού δημοπράτησης νέων δημόσιων, συγχρηματοδοτούμενων και ιδιωτικών έργων, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” και σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, προσβλέποντας σε σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο Όμιλος έχει ακολουθήσει μία αποτελεσματική στρατηγική απέναντι στον δανεισμό ο οποίος βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μακροπρόθεσμος με την μορφή κοινοπρακτικών δανείων τα οποία φέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια.

Στην ανακοίνωση επισημαίνετια ότι παρά τις ισχυρές προκλήσεις που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος ΑΒΑΞ κοιτάζει μπροστά με αισιοδοξία λαμβάνοντας μέτρα για τη θωράκιση της εταιρείας από την άνοδο των επιτοκίων. Με στόχο μέσα στο 2023 να υλοποιήσει, αλλά και να αναλάβει νέα εμβληματικά έργα υποδομής, ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει να γράφει ιστορία στον τομέα των κατασκευών και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα
Επιχειρήσεις |

DBRS για Attica Bank: Στα 2,3 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα

Η Attica Bank εκτιμά πώς η επιπλέον ζημιά που θα προκύψει από ενδεχόμενη πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης υπό το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ, δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. 

Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων