Για την επόμενη μέρα της Τειρεσίας μιλά στον ΟΤ ο Εμπορικός Διευθυντής της Ιωάννης Παλόγλου, ενώ αναδεικνύει το πως λειτουργούν πλέον οι υπηρεσίες της εταιρείας, προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις συνεργασίας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων αναφέρεται στην πλατφόρμα ΤΣΕΚ, η οποία «είναι μια υπηρεσία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και των πιο αξιόπιστων πληροφοριών, από τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας», προσθέτοντας πως «Σήμερα, για πάνω από 3.000 επιχειρήσεις, το ΤΣΕΚ αποτελεί το καθημερινό εργαλείο αξιολόγησης εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς μέσω της συνεργασίας μας με την εταιρεία Creditreform, παρέχουμε αξιόπιστες οικονομικές αναφορές για 89 χώρες, εκ των οποίων 42 ευρωπαϊκές».

Όπως αναφέρει «οποιοσδήποτε (πολίτης, επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας,) μπορεί ηλεκτρονικά να υποβάλει το αίτημα του και να λάβει στο email του την απάντηση, ώστε να γνωρίζει τα δεδομένα του στην Τειρεσίας, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα όσους είναι στην Περιφέρεια. Ήδη το 41% των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με διαρκώς αυξητικές τάσεις», ενώ συμπληρώνει ότι «Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ΤΣΕΚ, ώστε να μπορούν να  έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πιστωτικής πληροφόρησης που χρειάζονται, για να αναπτύσσονται και να προλαμβάνουν πιθανούς κινδύνους».

Ακόμη, αναφερόμενος στο TΣΕΚ Business Index (ΤΣΕΚ Bi) λέει ότι είναι «ένα μοναδικό εργαλείο, που παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκτιμήσουν γρήγορα και αξιόπιστα την πιθανότητα που έχει μία εταιρεία με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ισολογισμού να αθετήσει τις υποχρεώσεις της μέσα στο επόμενο 12μηνο».

Ακόμη, ο κ. Παλόγλου σημειώνει ότι στοχεύει στην «υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με τη βελτίωση των επιδόσεών τους στα κριτήρια ESG», προσθέτοντας πως «η εκτίμηση της φερεγγυότητας γίνεται ανεξάρτητα από το εάν μια επιχείρηση έχει σήμερα δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κλπ.), γεγονός που επιτρέπει σε μία εταιρεία να αξιολογήσει καλύτερα μία συνεργασία σε βάθος χρόνου».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

-Το όνομα της Τειρεσίας είναι συνυφασμένο με το να προκαλεί ανησυχία σε κάποιους πολίτες. Γίνονται κινήσεις για να αλλάξει το προφίλ των υπηρεσιών;

Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πολύ διαφορετική απ΄ ό,τι 10 χρόνια πριν. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας πολιτών και επιχειρήσεων είχε αντίστοιχο αντίκτυπο και στο προφίλ της Τειρεσίας. Ωστόσο, η Τειρεσίας ως Γραφείο Πίστης, εφάμιλλο με αντίστοιχα Γραφεία στην Ευρώπη,  βοηθάει σημαντικά στην εξυγίανση των συναλλαγών. Σήμερα, υπάρχει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την συνέπεια αποπληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων, τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Σε αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τειρεσίας, που απευθύνονται όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και στους επιχειρηματίες με σύγχρονες υπηρεσίες, όπως το ΤΣΕΚ, παρέχοντας έγκυρη και έγκαιρη online πληροφόρηση για την προστασία της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η πλατφόρμα ΤΣΕΚ είναι μια υπηρεσία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών και των πιο αξιόπιστων πληροφοριών, από τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας. Σήμερα, για πάνω από 3.000 επιχειρήσεις, το ΤΣΕΚ αποτελεί το καθημερινό εργαλείο αξιολόγησης εμπορικών συναλλαγών εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς μέσω της συνεργασίας μας με την εταιρεία Creditreform, παρέχουμε αξιόπιστες οικονομικές αναφορές για 89 χώρες, εκ των οποίων 42 ευρωπαϊκές.

Παράλληλα, είμαστε στη διάθεση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών, για να λάβουν όποτε το ζητήσουν τα δεδομένα που τηρεί η Τειρεσίας για εκείνους. Bελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Κοινού, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες που απλοποιούν και επιταχύνουν τις διαδικασίες, με στόχο τη διευκόλυνση του κοινού, πάντα με διαφάνεια και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.  Στο πλαίσιο αυτό, οποιοσδήποτε (πολίτης, επιχείρηση, ελεύθερος επαγγελματίας,) μπορεί ηλεκτρονικά να υποβάλει το αίτημα του και να λάβει στο email του την απάντηση, ώστε να γνωρίζει τα δεδομένα του στην Τειρεσίας, γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα όσους είναι στην Περιφέρεια. Ήδη το 41% των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με διαρκώς αυξητικές τάσεις.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;

Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις, προσφέροντάς τους ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ΤΣΕΚ, ώστε να μπορούν να  έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία πιστωτικής πληροφόρησης που χρειάζονται, για να αναπτύσσονται και να προλαμβάνουν πιθανούς κινδύνους. Να μπορούν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με συνεργάτες και πελάτες τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και όλα αυτά, να είναι διαθέσιμα 24/7 online, από κάθε συσκευή.

Η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, με τη βελτίωση των επιδόσεών τους στα κριτήρια ESG, είναι μια επιπλέον δραστηριότητα που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική ευρωστία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υποστηριχθεί, εάν δεν στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και αν δεν βοηθήσουμε, κυρίως τις μικρότερες και τις μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής υπευθυνότητας και διακυβέρνησης. Μέσα από το ΤΣΕΚ και τις υπηρεσίες μας προς επιχειρήσεις, θα συνεισφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Τειρεσίας στη δημιουργία κοινά αποδεκτών συστημάτων αποτύπωσης και μέτρησης των επιδόσεων αυτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην εξυπηρέτηση, τόσο των επιχειρήσεων – πελατών του ΤΣΕΚ, όσο και των πολιτών. Για το ΤΣΕΚ, έχουμε από το ξεκίνημα της υπηρεσίας δημιουργήσει μία ειδική ομάδα εξυπηρέτησης, με ανθρώπους της Τειρεσίας που έχουν εξειδικευτεί και εκπαιδεύονται συνεχώς στο να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να τις εξυπηρετούν με πληρότητα και άμεσα.

-Πού αποσκοπεί η νέα υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi που δίνει η Τειρεσίας στις επιχειρήσεις;

Οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, που τους δημιουργούν γενικότερη ανησυχία σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνουν σε κάθε τους κίνηση. Mε τη νέα υπηρεσία TΣΕΚ Business Index (ΤΣΕΚ Bi) εμπλουτίζεται περαιτέρω η ηλεκτρονική πλατφόρμα ΤΣΕΚ με ένα μοναδικό εργαλείο, που παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκτιμήσουν γρήγορα και αξιόπιστα την πιθανότητα που έχει μία εταιρεία με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ισολογισμού να αθετήσει τις υποχρεώσεις της μέσα στο επόμενο 12μηνο. Διατίθεται μέσα από το tsek.teiresias.gr, όπου άμεσα παράγεται μία αναφορά, την οποία πολύ εύκολα και εύληπτα μπορεί να κατανοήσει κάθε επιχειρηματίας, χωρίς να χρειάζεται ειδικές γνώσεις.

Το ΤΣΕΚ Bi  βασίζεται στο μοντέλο Risk Calc της Moody’s Analytics και παράγει ένα δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου για μια συγκεκριμένη επιχείρηση, συνυπολογίζοντας τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς. Η αναφορά ΤΣΕΚ Bi, εκτός από τον δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου, περιλαμβάνει και συγκριτικά στοιχεία της πιθανότητας αθέτησης για τον κλάδο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και τα στοιχεία ισολογισμού και χρηματοοικονομικών δεικτών της για δύο χρόνια.

Με την υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi η εκτίμηση της φερεγγυότητας γίνεται ανεξάρτητα από το εάν μια επιχείρηση έχει σήμερα δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κλπ.), γεγονός που επιτρέπει σε μία εταιρεία να αξιολογήσει καλύτερα μία συνεργασία σε βάθος χρόνου.

-Υπάρχουν και άλλες νέες υπηρεσίες οι οποίες είναι στα «σκαριά»;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία μεταμορφώνουν το τοπίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των πιστωτικών πληροφοριών, δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υπηρεσιών και τις ρυθμιστικές αρχές. H Τειρεσίας, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις του υφιστάμενου οικονομικού περιβάλλοντος και των τεχνολογικών αλλαγών, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις μέσω του ΤΣΕΚ, αλλά και στους πολίτες, πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια και τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων.

Σύντομα, θα προσφέρουμε νέες δυνατότητες σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες υπηρεσίες του ΤΣΕΚ, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο την πληροφόρηση που λαμβάνουν σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε μίας, για ακόμα πιο εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Πρόσφατα δώσαμε στους πελάτες μας – επιχειρήσεις και τη δυνατότητα πληρωμής των υπηρεσιών του ΤΣΕΚ μέσω IRIS Online Payments. Επιπλέον, με τις νέες οδηγίες της Κομισιόν για το open banking και τη μετεξέλιξή του σε open finance, θα μπορούν να διατεθούν από το ΤΣΕΚ και υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερη πληρότητα οικονομικών και επιχειρηματικών στοιχείων, όπως δεδομένα λογαριασμών, χορηγήσεων κλπ.

Η  συνεχής ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών μοχλεύεται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τειρεσίας, που ξεκίνησε το 2020. Το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας δεν περιορίζεται στην ψηφιακή αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών, αλλά υποστηρίζει και σύγχρονες υπηρεσίες πληροφοριών που σχετίζονται με την πίστη μέσα από επιπλέον κανάλια διάθεσης, μερικές από τις οποίες ήδη παρέχονται από τα κορυφαία Γραφεία Πίστης στο εξωτερικό, με επίκεντρο τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus