Εστιασμένη στην κάλυψη προσωπικών αναγκών τη στιγμή της απόκτησης ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας θα είναι τα επόμενα χρόνια η καταναλωτική πίστη, προσφέροντας στους ιδιώτες ένα εναλλακτικό εργαλείο, πέραν των πιστωτικών καρτών, για αγορές σε δόσεις.

Ο λόγος γίνεται για το μοντέλο «Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα – Buy Now Pay Later (BNPL)», το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία και έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης – Πόσες κάρτες κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Η λογική του είναι απλή. Αφού ο καταναλωτής επιλέξει ένα προϊόν, είτε σε φυσικό ή σε online κατάστημα, έχει την ευχέρεια κατά το check-out να αιτηθεί για δάνειο, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και άτοκο.

Διαβάστε επίσης – Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Από το κινητό ή τον υπολογιστή του αποστέλλει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η εκάστοτε επιχείρηση τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα εισοδήματά του.

Ο πιστωτής άμεσα προχωρά στην πιστοληπτική αξιολόγηση, ελέγχοντας και τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, απελευθερώνεται άμεσα η πίστωση.

Η επιχείρηση πληρώνεται και ο καταναλωτής αποκτά το προϊόν ή την υπηρεσία που επέλεξε, αποπληρώνοντας το ποσό σε δόσεις.

Οι ανάγκες

Ήδη περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις από πλήθος κλάδων έχουν συνάψει συνεργασίες με πιστωτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του BNPL, ενώ τα μεγαλύτερα online market places και ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν την υπηρεσία στους πελάτες τους.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών, όπως ιατρικές, συνεργάζονται με τράπεζες για τον ίδιο λόγο. Έτσι, πχ. μία ακριβή οδοντιατρική πράξη μπορεί να πληρωθεί μέσω του BNPL και η εξόφληση να γίνει σε δόσεις.

«Πλέον δεν μιλούμε για καταναλωτικό δανεισμό, αλλά για προσωπικό, ο οποίος καλύπτει τις ιδιαίτερες πραγματικές ανάγκες του καθενός. Σε αυτό το πεδίο θα δώσουμε έμφαση τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι σπουδές των παιδιών στο εξωτερικό, θέματα υγείας, έκτακτες ζημιές που πρέπει οπωσδήποτε να επιδιορθωθούν, η απαραίτητη ανακαίνιση του σπιτιού, η απόκτηση νέου αυτοκινήτου, ακόμη και τα έξοδα γάμου ή κηδείας.

Τα πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Τοβίλ, επικεφαλής της TBI bank στην Ελλάδα, μίας challenger τράπεζας που εξειδικεύεται σε λύσεις δανεισμού και εναλλακτικών πληρωμών με BNPL, τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς στην εγχώρια αγορά είναι σημαντικά.

Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό στην καταναλωτική πίστη, το οποίο θα καλυφθεί από εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, εκτιμώντας ότι η νέα παραγωγή δανείων BNPL θα μπορούσε σε ετήσια βάση να φτάσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ.

«Για τις μεγάλες τράπεζες υπάρχουν πελάτες, όπως για παράδειγμα οι νέοι, οι οποίοι μπορεί να μην χρηματοδοτηθούν», λέει μιλώντας στο ΟΤ. Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του BNPL, εξασφαλίζοντας άμεσα το δάνειο που χρειάζεται κατά τη στιγμή μίας συναλλαγής.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της TBI Bank δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης μίας αγοράς αξίας έως 300 ευρώ σε μέχρι τέσσερις άτοκες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, έως τους 60 μήνες, επιβάλλονται τόκοι.

Στόχος της τράπεζας είναι το πελατολόγιό της να φτάσει σύντομα τους 100.000, ενώ ήδη έχει διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της με τη χορήγηση online καταναλωτικών δανείων για ποσά έως 10.000 ευρώ.

Για το 2023, σύμφωνα με τον κ. Τοβίλ, προγραμματίζεται η ενεργοποίηση mobile app, μέσω του οποίου θα είναι διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους πληρωμές.

Για το 2024 τέλος σχεδιάζεται η χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης έως 20.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημαντική συμβολή για την επιτυχία του εγχειρήματος αναμένεται να έχει η ανάπτυξη την επόμενη διετία του δικτύου των συνεργατών – επιχειρήσεων / επαγγελματιών της TBI στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προώθηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια των συγκεκριμένων εργασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις