Eτοιμη να μετριάσει την πολιτική επιθετικής σύσφιξης φαίνεται πως είναι η Fed, ωστόσο στέλνει «σήμα» ότι τα τελικά επιτόκια θα διαμορφωθούν υψηλότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στις δικές της εκτιμήσεις, η Goldman Sachs αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το τελικό ύψος επιτοκίων μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, εκτός από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, το κεντρικό γεγονός της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου είναι η αύξηση του προβλεπόμενου υψηλού που θα φτάσουν τα επιτόκια. Η Goldman Sachs αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη κατά 50 μονάδες βάσης, με το τελικό επιτόκιο να φτάνει στο 5%-5,25%.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού- Στο 7,1% τον Νοέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του  ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, έχει τονίσει ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού, που είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2%, απέχει πολύ από το τέλος της και ότι βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το πόσο υψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης – Fed-Powell: Πιθανή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Αναμένεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και να φέρει το επιτόκιο-στόχο αναφοράς στο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

Νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη συνεδρίαση θα ρίξουν επίσης φως στο πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να δρομολογήσουν την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν ότι η μέση εκτίμηση κορυφώνεται στο 4,9%, αφού ο Πάουελ είπε ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι η FOMC θα υποχωρήσει, όσον αφορά στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, στις 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα τερματίσει αυτή την πολιτική της.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη υποδηλώνουν ότι ο χειρότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να υποχωρεί, καθιστώντας ευκολότερο για τους αξιωματούχους να προβούν σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Όμως ο Πάουελ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου του για να υπενθυμίσει ότι οι αρμόδιοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής της Fed δεν πρόκειται να τα παρατήσουν έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί σαφώς σε τροχιά κοντά στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η Fed προχώρησε σε νέα γενναία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 75 μονάδες βάσης στο πλαίσιο των προσπαθειών να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που καλπάζει. Το βασικό επιτόκιο αναφοράς της Fed διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 3,75% με 4%.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που το κόστος δανεισμού αυξήθηκε τόσο πολύ μέσα σε μια μόνο συνεδρίαση αντανακλώντας τη συνέχεια της πιο επιθετικής και συνεχούς αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνονταν από τη Fed στα επίπεδα από 0% έως 0,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή