Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,1% σε ετήσια βάση από 7,7% τον Οκτώβριο και χαμηλότερα από το 7,3% των προβλέψεων.

Διαβάστε επίσης: Deutsche Bank: Στο 0,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 – Στο 7,5% ο πληθωρισμός

Ικανοποίηση στις αγορές

Οι μετοχές εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός υποχωρεί.

Διαβάστε επίσης: HΠΑ: Εργαζόμενοι και καταναλωτές προτιμούν τις επιχειρήσεις που τάσσονται υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε 7,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανέφερε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Η αύξηση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, αν και αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για ένα υγιές επίπεδο πληθωρισμού, ισοδυναμεί με το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο και 6% σε ετήσια βάση, έναντι αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 6,1%.

«Η ψύξη του πληθωρισμού θα δώσει ώθηση στις αγορές και θα αφαιρέσει την πίεση από τη Fed για την αύξηση των επιτοκίων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό σημαίνει πραγματική ανακούφιση για τους Αμερικανούς των οποίων τα οικονομικά έχουν τιμωρηθεί από τις υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίοι πλήττονται δυσανάλογα από τον πληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα στοιχεία

Η πτώση των τιμών της ενέργειας βοήθησε να μειωθεί ο πληθωρισμός. Ο δείκτης ενέργειας κινήθηκε πτωτικά κατά 1,6%, εν μέρει λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης κατά 2%. Οι τιμές των τροφίμων ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 0,5% και ήταν αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, συνέχισε να κλιμακώνεται, αυξανόμενο κατά 0,6% τον Νοέμβριο και πλέον κατά 7,1% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, οι οποίες είχαν συμβάλει σημαντικά στην αρχική έκρηξη του πληθωρισμού, μειώθηκαν κατά 2,9% . Μόλις τον Φεβρουάριο, ο δείκτης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών είχε αυξηθεί περισσότερο από 40% σε ετήσια βάση, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης καθώς η έλλειψη μικροτσίπ προκάλεσε καθυστέρηση στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων.

Το κόστος των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης μειώθηκε επίσης κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση.

Ο Γενικός ΔΤΚ κορυφώθηκε γύρω στο 9% τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε σημειώνει αργή αλλά σταθερή πτώση.

Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων βοήθησε να δοθεί ανάσα στους εργαζόμενους μετά από μήνες που έβλεπαν τις αυξήσεις των μισθών να υπολείπονται κατά πολύ του πληθωρισμού. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5% για το μήνα, αν και εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά 1,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Την Τετάρτη τα επιτόκια από την Fed

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed την Τετάρτη θα ανακοινώσει αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανεξάρτητα από την μείωση του πληθωρισμού.

«Η Fed θα μπορούσε να απορρίψει τον καλύτερο από το αναμενόμενο Οκτώβριο ως δεδομένα ενός μόνο μήνα, αλλά η περαιτέρω επιβράδυνση τον Νοέμβριο κάνει αυτή τη νέα αποπληθωριστική τάση πιο δύσκολο να απορριφθεί», έγραψε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, σε σημείωμα μετά τον ΔΤΚ.

Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε την άνοιξη του 2021, ως αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων που οδήγησαν τις αυξήσεις των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του στασιμοπληθωρισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών ήταν η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας, καθώς και τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα.

Αφού πέρασαν μήνες απορρίπτοντας την έξαρση του πληθωρισμού ως «παροδική», οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της συνολικά έξι φορές, ωθώντας το επιτόκιο αναφοράς σε ένα στοχευμένο εύρος 3,75%-4%.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πρόσφατα ότι ένα σημαντικό στοιχείο για τον καθορισμό των μελλοντικών κινήσεων νομισματικής πολιτικής θα είναι η εξέταση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, εξαιρουμένου του κόστους στέγασης. Ο εν λόγω δείκτης μεταβλήθηκε ελάχιστα τον Νοέμβριο, αλλά είναι αυξημένος κατά σχεδόν 7,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή