Βελτίωση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη σχεδόν σε όλες τις βασικές κατηγορίες της Centric στο εννεάμηνο του 2022, ενώ σημαντικά πιο βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις της σε επίπεδο γ΄ τριμήνου.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης ενισχύθηκε κατά 55,1% διαμορφούμενος στο εννεάμηνο στα 4,5 εκατ. ευρώ από 2,92 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 600.165,74 ευρώ από 122.590,76 ευρώ. Τα ΕΒΙΤ διαμορφώθηκαν σε 52.891,17 ευρώ από ζημιές ύψους 381.726,94 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων συρρικνώθηκαν στα 268.631,61 ευρώ από 2.251.710,81 ευρώ.

Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης του Ομίλου

  • Το ύψος του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε άμεσα ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα στις 9.2022 διαμορφώθηκε σε 18,9 εκατ. ευρώ έναντι 20,7 εκατ. ευρώ κατά την 30.6.2022.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου στις 9.2022 σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 41,7% σε σχέση με αυτά της 30.06.2022 και διαμορφώθηκαν σε 4,8 εκατ. ευρώ.
  • Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου δεν διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά στις 09.2022 σε σχέση με αυτό της 30.06.2022.
  • Το υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων στις 9.2022 διαμορφώθηκε σε 5,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ που ήταν το υπόλοιπο στις 30.06.2022.

Διαβάστε επίσης – Centric: Αγορά 2 οικοπέδων από τη θυγατρική Bright Sky Properties

Βάσει των παραπάνω στοιχείων που παρατέθηκαν προκύπτει ότι η χρήση του 2022 εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες της χρήσης κατά 54,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης του 2021. Το σύνολο σχεδόν των επιμέρους δραστηριοτήτων του Ομίλου σημείωσε αύξηση. Αιχμή της δραστηριότητας αποτέλεσε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης που ενισχύθηκε σημαντικά από τις δραστηριότητες του Ομίλου που έχουν αυξημένη εποχική ζήτηση και συνδέονται με τον τουρισμό. Επίσης μεγάλη αύξηση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών της δραστηριότητας εκμετάλλευσης ακινήτων. Σημαντικά βελτιωμένο διαμορφώθηκε και το λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου του οποίου το θετικό αποτέλεσμα κατά το τρίτο τρίμηνο υπερκέρασε τις ζημίες του πρώτου εξαμήνου. Αντίστοιχα βελτιωμένο ήταν το αποτέλεσμα της επενδυτικής και χρηματοοικονομικής λειτουργίας συμβάλλοντας στο να διαμορφωθούν θετικά τα κέρδη του Ομίλου σε επίπεδο προ φόρων για τους πρώτους εννέα μήνες της χρήσης. Σε σχέση με τα στοιχεία της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου, εξακολουθεί να διαπιστώνεται η ισχυρή του κεφαλαιακή βάση η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων και του επενδυμένου χαρτοφυλακίου της μητρικής Εταιρείας σε διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα.

Ενημέρωση αναφορικά με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου

Όπως έχει αναφερθεί στην ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης του 2021, οι δραστηριότητες των θυγατρικών του Ομίλου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εντάσεως κατανάλωσης ενέργειας με εξαίρεση ίσως τη δραστηριότητα της ενοικίασης τουριστικών σκαφών αναψυχής όπου ο πελάτης καλύπτει το σύνολο του κόστους των καυσίμων. Συνεπώς, η άμεση έκθεση του Ομίλου στο αυξημένο κόστος ενέργειας διαμορφώνεται αρκετά περιορισμένη και δεν συνιστά μια ευθέως και άμεσα συνδεδεμένη σημαντική επιβάρυνση του κόστους παροχής των υπηρεσιών και των προϊόντων του Ομίλου.

Είναι βέβαια εύλογο ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας και η συνεπαγόμενη αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά γενικότερα την καταναλωτική ζήτηση και ειδικότερα τους κλάδους που αφορούν τον Όμιλο. Ως σήμερα όμως φαίνεται η επίδραση στη διαμόρφωση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου να είναι επουσιώδης.

Διαβάστε επίσης – Centric: Θυγατρική της απέκτησε ξενοδοχειακή μονάδα στην Αράχωβα

Αντίστοιχα, σε γενικότερο επίπεδο η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία διαμορφώνει μια συνθήκη σημαντικής αβεβαιότητας που εκτείνεται σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την εν γένει οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα οι δραστηριότητες της εν πλω ψυχαγωγίας, της εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων και αυτή της ενοικίασης τουριστικών σκαφών, σχετίζονται άμεσα με ζήτηση προερχόμενη από το εξωτερικό και συνεπώς εκτίθενται περισσότερο στο τρέχον περιβάλλον πολιτικής αστάθειας. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι ως σήμερα η όποια επίδραση ήταν αμελητέα, όπως επίσης και ότι οι πελάτες προερχόμενοι από τη Ρωσία ήταν παρά πολύ περιορισμένοι στο πελατολόγιο των θυγατρικών του Ομίλου.

Αναφορικά με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι κίνδυνοι που συνεπάγονται από τον αυξημένο πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων είναι αναμφισβήτητα παρόντες αλλά σχετίζονται, και σε αυτήν την περίπτωση, με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι με τις ειδικότερες λειτουργικές συνθήκες της χρηματοοικονομικής κατάστασης του Ομίλου. Ο Όμιλος διατηρεί χαμηλό σχετικά υπόλοιπο τραπεζικού δανεισμού. Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά, ενδεικτικά αναφέρουμε 2%, θα σημάνει επιβάρυνση της ετήσιας κερδοφορίας του Ομίλου για ποσό μικρότερο των € 120 χιλ. Σημαντικότερη δύναται να είναι η επίδραση ενός περιβάλλοντος αυξημένων επιτοκίων στην εξέλιξη της τιμής των χρεογράφων που απαρτίζουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της μητρικής Εταιρείας. Ως σήμερα η δυσμενής επίδραση στην αποτίμηση του επενδυμένου χαρτοφυλακίου είναι αρκετά περιορισμένη.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι η επίδραση των αναφερθέντων κινδύνων στη δραστηριότητα και στα αποτελέσματα του Ομίλου είναι ως σήμερα σχετικά μικρή. Η όποια αρνητική επίδραση αφορά στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και όχι στις ειδικότερες συνθήκες δραστηριοποίησης του Ομίλου και των θυγατρικών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις