Με συμφωνία επί του σχεδίου επιδότησης ευάλωτων νοικοκυριών που πρότειναν οι τράπεζες, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η σημερινή σύσκεψη των διοικήσεών τους με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατά ορισμένες πηγές η συνάντηση διεξήχθη, σε αντίθεση τις με τις δύο προηγούμενες, σε καλό κλίμα.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, ο SSM δεν φέρεται να διατυπώνει αντιρρήσεις επί του πλάνου στήριξης των δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Διαβάστε επίσης: Δάνεια: Στον SSM η πρόταση των τραπεζών για την επιδότηση

Η περίμετρος των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα κινηθεί στη ζώνη των 20.000, ενώ τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια θα είναι της τάξης των 1,50 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, υπουργός και τραπεζίτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες, ώστε να συζητηθούν οι κινήσεις τους στο μέτωπο των προμηθειών.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων ενημέρωσαν τον κ. Σταϊκούρα για τις αυξήσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι όσο η ΕΚΤ ενισχύει τους δείκτες της, ένα μέρος θα περνά και στις αποδόσεις των αποταμιευτικών τους προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Εως το Πάσχα τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια – Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι περιορισμοί

Η πρόταση των τραπεζών
Σημειώνεται ότι το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών προβλέπει την επιδότηση όσων έχουν στεγαστικό δάνειο με προσημείωση την κύρια κατοικία τους, μέσω ενός κουμπαρά που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες.
Δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Ανώτατο συνολικό εισόδημα: 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 10.500 ευρώ για ζευγάρι, 14.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 17.500 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 21.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά.

Αξία ακίνητης περιουσίας: 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 135.000 ευρώ για ζευγάρι, 150.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 165.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 180.000 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά.

Το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει κάθε μήνα από τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας μηνιαίας δόσης και της καταβολής του Ιουλίου 2022. Από αυτήν θα καλύπτεται το 50% της επιβάρυνσης.
Έτσι, πχ. αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ανερχόταν σε 600 ευρώ και αυτή του ερχόμενου Φεβρουαρίου φτάσει τα 700 ευρώ, το 50 ευρώ θα πληρώνονται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη. Ανακοινώσεις αναμένονται από τα πιστωτικά ιδρύματα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία