Στον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης έπεσε το βάρος των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο -όπως μεταδίδει το Bloomberg- οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της EE, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την προσεχή Δευτέρα.

Όπως τονίζεται, οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια κοινή δήλωση καλώντας τους υπουργούς να «οριστικοποιήσουν» τη Δευτέρα το έργο για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να «ξεκλειδώσει» επίσης ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας που προκάλεσε αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στις 19 Δεκεμβρίου

Το σχέδιο που έχει τεθεί μια ομάδα κρατών – μελών ήδη από την άνοιξη, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κυβερνήσεων. Μάλιστα, στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, τονίστηκε ότι οι χώρες σημείωσαν πρόοδο στον σχεδιασμό του ανώτατου ορίου, αλλά δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ελέω Γερμανίας.

Σύγκλιση και γερμανική υποχώρηση;

Ενώ η σημερινή σύγκλιση από τους ηγέτες παρέχει νέα ώθηση για τις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας, το βασικό σημείο – το ακριβές επίπεδο τιμών – παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα που πρέπει ακόμη να επιλύσουν οι υπουργοί. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων συζήτησαν ένα ανώτατο όριο τιμών μεταξύ 160 και 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με το επίπεδο των 275 ευρώ που προτάθηκε αρχικά από την Κομισιόν, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα. Η Γερμανία φέρεται να τόνισε πως είναι διατεθειμένη να πάει έως και τα 180 ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Έχουμε πλησιάσει πολύ πιο κοντά στο επίπεδο του πλαφόν που έχει προταθεί από τη Λιθουανία και άλλες χώρες», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Gitanas Nauseda. «Μπορούμε ακόμη να κάνουμε ένα ακόμη βήμα πριν από τις 19 Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια