Στην ακύρωση του προγραμματισμένου διαστημικού περιπάτου προχώρησαν δύο ρώσοι κοσμοναύτες, καθώς ομάδες εδάφους παρατήρησαν μια μεγάλη διαρροή στο σκάφος Soyuz MS-22 που είναι προσδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι κοσμοναύτες Sergey Prokopyev και Dmitri Petelin παρέμεναν ντυμένοι (με διαστημικές στολές), περιμένοντας τη διερεύνηση της διαρροής, ενώ λίγο αργότερα ο διαστημικός περίπατος ακυρώθηκε.

Διαβάστε επίσης: Apollo 17 – Μισός αιώνας από τον τελευταίο άνθρωπο στη Σελήνη


Σύμφωνα με το σχέδιο, για τον πρώτο από τους δύο προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους έξω από τον ISS, ο Prokopyev και ο Petelin επρόκειτο να περάσουν περίπου επτά ώρες μεταφέροντας ένα θερμαντικό σώμα από τη μονάδα Rassvet (στα ρωσικά η «αυγή»), στη μονάδα πολλαπλών χρήσεων εργαστηρίου (MLM), γνωστή ως Nauka («επιστήμη»), με την κοσμοναύτη Anna Kikina να χειρίζεται τον Ευρωπαϊκό Ρομποτικό Βραχίονα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ζευγάρι κοσμοναυτών πέρασε όλη την εβδομάδα προετοιμάζοντας τον δωδέκατο διαστημικό περίπατο της χρονιάς, ο οποίος ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω μιας άγνωστης ουσίας που ξεχύθηκε από το πίσω μέρος του Soyuz Το MS-22, το οποίο μετέφερε τον Prokopyev, τον Petelin και τον αστροναύτη της NASA Frank Rubio στο διάστημα τον Σεπτέμβριο.

Ασφαλή τα μέλη του πληρώματος

Η Μόσχα συνεχίζει να αξιολογεί τη διαρροή, εξετάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην ακεραιότητα του διαστημικού σκάφους Soyuz. «Η NASA και η Roscosmos θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να καθορίσουν τη δράση τους», ανέφερε η NASA και πρόσθεσε πως «τα μέλη του πληρώματος στο διαστημικό σταθμό είναι ασφαλή και δεν διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της διαρροής».

Τέλος, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η διαρροή στο Soyuz θα επηρεάσει τους μηχανικούς της NASA Josh Cassada και Rubio ενόψει του επόμενου διαστημικού περιπάτου, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, για την εγκατάσταση μιας δεύτερης ηλιακής συστοιχίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα