Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι δοκίμασε «με επιτυχία» έναν πύραυλο ικανό να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Πυρηνική κεφαλή
Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι τα συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να υποκαθιστούν εκείνες που χρησιμοποιούνται στους βαλλιστικούς πυραύλους και τους καθιστούν ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή, κάτι που το Ιράν αρνείται συνεχώς ότι θέλει να κατασκευάσει.
Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ καταδικάζει την εκτόξευση νέων πυραύλων από τη Β. Κορέα
Η τηλεόραση έκανε λόγο για την «επιτυχή υποτροχιακή εκτόξευση του εκτοξευτή δορυφόρων που ονομάζεται Ghaem-100», χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση.
«Η δοκιμή πτήσης αυτού του οχήματος εκτόξευσης (…) ολοκληρώθηκε με επιτυχία», διευκρίνισε.
Κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος Ghaem-100 κατασκευάστηκε από τον αεροδιαστημικό κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.
Είναι ο πρώτος ιρανικός εκτοξευτής δορυφόρων στερεού καυσίμου τριών σταδίων, μετέδωσε η τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ghaem-100 «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης», πρόσθεσε η τηλεόραση.
Ο δορυφόρος Khayyam
Το Ιράν είχε εκτοξεύσει τον δορυφόρο Khayyam (που ονομάστηκε προς τιμήν του πολυμαθή Πέρση Ομάρ Χαγιάμ) τον Αύγουστο με έναν πύραυλο Soyuz-2.1B από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, που ελέγχεται από τη Μόσχα.
Η ιρανική διαστημική υπηρεσία είχε δηλώσει ότι ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τους Ρώσους υπό την επίβλεψη του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τότε ότι ο Khayyam προοριζόταν για δραστηριότητες «κατασκοπείας», χαρακτηρίζοντας την αυξανόμενη συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη σοβαρή «απειλή».
Το Ιράν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ο δορυφόρος κατασκευάστηκε «για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας» κυρίως στη «διαχείριση των αστικών κρίσεων» και «των φυσικών πόρων».
Το Ιράν επιμένει ότι το διαστημικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για πολιτικούς και αμυντικούς σκοπούς και δεν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Εντυπωσιακή εορταστική φωταγώγηση του Πύργου Πειραιά
Ο Πύργος Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του λιμανιού, φωταγωγήθηκε από τον Δήμαρχο Πειραιά και εκπροσώπους της Piraeus Tower AΕ
Μετρό: Στάση εργασίας στις 13 Δεκεμβρίου – Ποιες ώρες θα λειτουργεί
Στάση εργασίας θα κάνει το Μετρό στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων
Έκτακτο δελτίο για βροχές και καταιγίδες
Επιδείνωση του καιρού δίνει για σήμερα Παρασκευή, με έκτακτο δελτίο της η ΕΜΥ
Νότια Κορέα: Το κόμμα του Γιουν του γυρνάει την πλάτη μετά το «φιάσκο» με τον στρατιωτικό νόμο
Η δημοτικότητα του Γιουν υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στο 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup
Αναβλήθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στη Βηρυτό λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροπλάνο
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το κυβερνητικό αεροσκάφος υπέστη τεχνική βλάβη
Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σταθμοί Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί, ενόψει των σημερινών συγκεντρώσεων για την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Στν Λίβανο σήμερα ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας -και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που επισκέπτεται την Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας
Vive la République, vive la France! - Το διάγγελμα Μακρόν και το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και πως θα ανακοινώσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες
Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες - «Πολύ σύντομα παρεμβάσεις»
Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από τη βουλή παρεμβάσεις της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες για το κρίσιμο ζήτημα των υψηλών προμηθειών
Παραίτηση Μπαρνιέ από την πρωθυπουργία της Γαλλίας - Το βλέμμα στο διάγγελμα Μακρόν
Ο Μακρόν αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της επιλογής ενός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία μέσα από ένα διαλυμένο κοινοβούλιο