Πολιτικό «σεισμό» έχει προκάλεσε στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η υπόθεση «καθαρά χέρια», σύμφωνα με την οποία βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης σημαντικά πρόσωπα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στον Δικαστή, μπαίνει στο μικροσκόπιο και της ελληνικής δικαιοσύνης  για την οποία με βάση επείγουσα παραγγελία του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελία Χρήστου Μπαρδάκη θα ερευνηθεί για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό την προϋπόθεση να μην διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Το έγγραφο που «καίει» την Εύα Καϊλή

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει την υπόλοιπη «παρέα» του Qatargate, τις δύο ΜΚΟ και τα άτομα που συνδέονται με τους εμπλεκόμενους στο σύστημα δωροδοκιών.

Μαρκ Ταραμπέλα

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν μια σημαντική προσωπικότητα των Βέλγων Σοσιαλιστών και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε η Le Soir, οι δικαστικές αρχές ερεύνησαν το σπίτι του 59χρονου και το γραφείο των βοηθών του, ωστόσο ο ίδιος δεν τέθηκε υπό κράτηση, ενώ τη Δευτέρα παραιτήθηκε από την ευρωομάδα S&D.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ταραμπέλα υπερασπίστηκε τον εαυτό του, μιλώντας για την αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κατάρ, καθώς και για τις υποψίες για διαφθορά. «Δεν έλαβα ποτέ δώρο. Θα τους είχα καταγγείλει αν είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο Βέλγος ευρωβουλευτής τηρούσε εντελώς διαφορετική στάση, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο, προέβη στην εκτίμηση ότι «το να λασπολογεί κανείς το Κατάρ είναι γελοίο και υποκριτικό», επειδή «η χώρα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες ιδιαίτερα στο εργασιακό δίκαιο».

Πιερ Αντόνιο Παντσέρι

Ο πρώην ευρωβουλευτής της oμάδας του S&D, θεωρείται ο ιθύνων νους του σκανδάλου. Μετά το τέλος της τρίτης θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν από το 2019 πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight Impunity», με σκοπό -σύμφωνα με τον ίδιο-  «τον αγώνα ενάντια στην ατιμωρησία». Ωστόσο, φέρεται να χρησιμοποιούσε τις γνώσεις του προς όφελος του Κατάρ, προσπαθώντας να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην κατοικία του Ιταλού στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, έχουν βρεθεί 500.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν ακόμη 17.000 ευρώ, μετά από έφοδο σε μονοκατοικία, σε χωριό έξω από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Επίσης, υπό κατ’ οίκον κράτηση τελούν, μετά τη σύλληψή τους από τις ιταλικές αρχές, η σύζυγος και η κόρη του, καθώς φέρεται ότι γνώριζαν τα πάντα για τις παράνομες δοσοληψίες του.

Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας λομπίστας των Βρυξελλών -όπως τον χαρακτηρίζει η Le Soir- ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο και σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωκοινοβούλιο. Προηγουμένως ήταν βοηθός του Παντσέρι, ενώ είχε ηγετικό ρόλο στην ίδρυση της ΜΚΟ «Fight Impunity».

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, που αμέσως μετά τη σύλληψή του, μιλούσε για ώρες και «έδωσε» χρήσιμες πληροφορίες στις αρχές, αναφορικά με το σκάνδαλο.

Σημειώνεται πως στο σπίτι του συντρόφου της Εύας Καϊλή όσο και στου πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε οικία του Τζόρτζι, στην Ιταλία, φέρεται να βρέθηκαν περίπου 20.000 ευρώ.

Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα

Ο Ιταλός Νικολό Φίγκα Ταλαμάνκα έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες για «διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση». Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της «No Peace Without Justice».

Ο ειδικός σε θέματα πολιτικής και διπλωματίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, ωστόσο η ΜΚΟ, η οποία όπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα, δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 1993, θεωρείται ότι είχε σχέση κυρίως με το Κατάρ και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο.

H MKO ανακοίνωσε ότι τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του, επισημαίνοντας όμως ότι η έρευνα θα δείξει ότι ο Ταλαμάνκα δεν είχε προχωρήσει σε παράνομες πράξεις.

Λούκα Βισεντίνι

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, ο Ιταλός Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κατάρ, περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι προσώπων που προσήχθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο σημαντικά χρηματικά ποσά προερχόμενα από τη χώρα που διοργάνωσε το Μουντιάλ, με στόχο την επιρροή στις αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Επειτα από κράτηση 48 ωρών, ο Λούκα Βισεντίνι αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος, μαζί με ακόμα έναν από τους έξι προσαχθέντες, από τον ανακριτή που διευθύνει τις έρευνες. Σήμερα, ο Λούκα Βισεντίνι δήλωσε «ευτυχής» που απελευθερώθηκε μετά την ανάκρισή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν σε θέση «να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις», όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με βελγική δικαστική πηγή, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος «υπό όρους» από τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, πράγμα που σημαίνει ότι κατηγορίες θα απαγγελθούν και εναντίον του. «Είμαι αθώος, δεν έχω διαπράξει τίποτα μεμπτό» δηλώνει ο 53χρονος Ιταλός στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας. «Κάθε μορφή διαφθοράς είναι απολύτως απαράδεκτη και είμαι απολύτως προσηλωμένος στον αγώνα κατά της διαφθοράς».

Οι δύο ΜΚΟ

«Fight Impunity»

Η ΜΚΟ «Fight Impunity» ιδρύθηκε το 2019 με πρόσωπα «κλειδιά» τους Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και  Φραντσέσκο Τζόρτζι. Σύμφωνα με το καταστατικό η οργάνωση προβάλλει ως θελεμιώδη στόχο της την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή της Οργάνωσης συμμετείχαν «βαριά» ονόματα όπως ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 2018 Ντένις Μουκβέγκε, η Ιταλίδα Γερουσιαστής Εμμα Μπονίνο, ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Τα περισσότερα μέλη της τιμητικής συμβουλευτικής επιτροπής παραιτήθηκαν από τη θέση τους, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή Παντσέρι στο σκάνδαλο.

Όπως προκύπτει, η λίστα του προσωπικού της ΜΚΟ έχει διαγραφεί, ωστόσο, τα διαδικτυακά αρχεία δείχνουν τον Τζόρτζι και άλλους βοηθούς του Ευρωκοινοβουλίου να κατέχουν βασικούς ρόλους.

«No Peace Without Justice»

Η οργάνωση ιδρύθηκε από την Έμμα Μπονίνο, πρώην φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και υπουργός Εξωτερικών για την Ιταλία, η οποία ήταν και επίτιμο μέλος της «Fight Impunity».

Σύμφωνα με την Οργάνωση, στόχος της δεύτερης ΜΚΟ που φέρεται να εμπλέκεται στις έρευνες για το QatarGate είναι η προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου. Πρόεδρος είναι ο Ιταλός Τζιανφράνκο ντελ Άλμπα, πολύπειρος αξιωματούχος της ΕΕ, της ιταλικής κυβέρνησης και συνεργάτης της Μπονίνο.

Μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής ήταν ο Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση, αν και αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Στα αξιοσημείωτα σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ότι η «No Peace Without Justice» έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με την «Fight Impunity», στην οδό Rue Ducale 41.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα