Στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας για οπτικές ίνες προχωράει η Vodafone Ελλάδος, αναζητώντας ευκαιρίες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αποκάλυψε εχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Η εταιρεία, που έχει επιταχύνει τις επενδύσεις της μέσα στο 2022, βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως και όλος ο κλάδος, με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που έχει φέρει στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, με την Ελλάδα να έχει μέχρι στιγμής παραμείνει αλώβητη, κάτι που αναμένεται όμως να αλλάξει.

Έχοντας εξασφαλίσει από τη μητρική εταιρεία υψηλότερους πόρους ετησίως, συγκριτικά με το ανακοινωμένο επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ ως το 2025, η Vodafone επιταχύνει την ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου της με στόχο στο 5G να επιτύχει 100% κάλυψη στα επόμενα 2-3 χρόνια. Σήμερα, έχει ενεργοποιήσει το 5G δίκτυο σε περισσότερες από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά  της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50%.

Διαβάστε επίσης: Vodafone: Ανάληψη έργου Internet of Things για λογαριασμό της Ελαΐς-Unilever

Όσον αφορά δε στις οπτικές ίνες, στόχος είναι να συνδέσει 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις με δίκτυα οπτικών ινών μέσα στα επόμενα χρόνια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Εξ αυτών, οι 300.000 θα είναι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι και οι υπόλοιπες 550.000 θα είναι FTTC δηλαδή ως τις υπαίθριες καμπίνες. Εν συνεχεία, όλες οι συνδέσεις FTTC θα μετατραπούν σε FTTH μέσω της νέας εταιρείας οπτικών ινών.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπρουμίδης, η ίδρυση της νέας εταιρείας θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία, δίνοντας στη Vodafone τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και να προχωρήσει πιο εύκολα σε συνεργασίες και συνέργειες. Είναι εξάλλου πλέον σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο για τους παρόχους που δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, να φέρουν εις πέρας τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Όσον αφορά δε στα υποθαλάσσια καλώδια, οι συνδέσεις με τις Κυκλάδες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ για τη σύνδεση της Κέρκυρας μένει ακόμα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.  Παράλληλα, η εταιρεία, επεκτεινόμενη σε έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), έχει αναλάβει έργα αξίας 100 εκατ. με  στόχο την επόμενη χρονιά να είναι διπλάσια.

Πληθωριστικές αυξήσεις προ των πυλών

Όπως τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και οι ανατιμήσεις στα υλικά δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις τηλεπικοινωνίες, που βλέπουν τα λειτουργικά τους κόστη να αυξάνονται. Εκτίμησε δε ότι η εταιρεία θα επιβαρυνθεί από αυτούς τους παράγοντες, κατά 60 εκατ. ευρώ στην επόμενη οικονομική χρήση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για οπτικές ίνες έχει αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές κατά 80%.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως παρατήρησε, θα πρέπει να γίνουν μισθολογικές αυξήσεις στο προσωπικό, προκειμένου να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες διαβίωσης.

Σημείωσε δε ότι οι πληθωριστικές αυξήσεις στα τιμολόγια είναι απαραίτητο να γίνουν και στην Ελλάδα, παρότι κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί από τις εταιρείες του κλάδου. Όπως εξήγησε, υπάρχει ασάφεια στο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το εάν η αύξηση των τιμών σε ένα συμβόλαιο με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, είναι επιτρεπτή όταν συντρέχουν λόγοι πληθωρισμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι ο μοναδικός που συνεισφέρει αρνητικά στον πληθωρισμό, παραμένοντας σήμερα 14% κάτω. Πρόσθεσε πως η κίνηση data στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί 6.500% από το 2012, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει μειωθεί 57% στα συμβόλαια και περίπου 40% συνολικά στο σύνολο των πελατών της Vodafone.

Αλλάζει ο χάρτης του τηλεοπτικού περιεχομένου

Όσον αφορά δε, στις επιδόσεις του Vodafone TV, ο κ. Μπρουμίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του, δεδομένου ότι έχει πλέον 160.000 συνδρομητές. Στην τελική ευθεία είναι, όπως είπε, η συμφωνία επέκτασης για δύο χρόνια της συνεργασίας με την HBO, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του HBO Max.

Όμως η Vodafone θα επεκτείνει τη σχέση της με τη Warner Brothers με έμφαση στο πρόγραμμα παρακολούθησης καινούργιων ταινιών σχεδόν ταυτόχρονα με την προβολή τους στους κινηματογράφους. Εντωμεταξύ, η συνεργασία του Vodafone TV με την Disney+ έχει αποφέρει καρπούς και έχει ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την υπηρεσία streaming της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις