Σε μαγνήτη για νέες επενδύσεις τεχνολογίας στην Κρήτη αναδεικνύεται το νέο data center που έχει βάλει στα σκαριά η Lamda Hellix, θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty. Με την κατάθεση του φακέλου του έργου προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας επί θύρας, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τουλάχιστον 10 εταιρείες που ενδιαφέρονται να περάσουν από την Κρήτη υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών.

Με αφετηρία τη δημιουργία του HERAKLION-1, του πρώτου μεγάλης κλίμακας multi-tenant data center στο νησί και του μεγαλύτερου σε όρους χωρητικότητας από τα κέντρα δεδομένων που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, η Κρήτη μετατρέπεται σε κόμβο διασύνδεσης διεθνών υποβρύχιων καλωδίων. Το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Τυμπάκι και η Σητεία βάζουν την Ελλάδα στο σταυροδρόμι των δεδομένων που ξεκινά από την Ασία και τη Μέση Ανατολή για να φτάσει στην Ευρώπη.

Η νέα επένδυση του ομίλου της Digital Realty στην Ελλάδα είναι το πρώτο βήμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να έχει και συνέχεια. Για το HERAKLION-1 έχουν ήδη προχωρήσει ή προχωρούν μνημόνια συνεργασίας με αναγνωρισμένες εταιρείες που αναπτύσσουν υποδομές νέας γενιάς, όπως Vodafone, Grid Telecom, United, EXA και Medusa. Το τελευταίο είναι το υποβρύχιο σύστημα που ξεκινώντας από το Ισραήλ θα διασχίσει τη Μεσόγειο και το 2024 θα φτάσει στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία το Data Center της Lamda Hellix 

Οι υπό υλοποίηση επενδύσεις της  Lamda Hellix σε Αθήνα και Ηράκλειο αντιστοιχούν σε φορτίο IT άνω των 20MW. H συνολική τους Προστιθέμενη Οικονομική Αξία (EVA), όπως είπε ο κ. Κάκκος, είναι άνω των 2δισ. ευρώ και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το προσωπικό της εταιρείας θα διπλασιαστεί. Στις 8 Δεκεμβρίου, πρόκειται να εγκαινιάσει το ATHENS-3, που θα στεφθεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα, χωρητικότητας 6,8MW. Παράλληλα, πρόκειται, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του, να λάβει τις απαραίτητες άδεις για να ξεκινήσει την κατασκευή του ATHENS-4, επίσης εντός του Athens Data Center Campus της Lamda Hellix στο Κορωπί.

Ο νέος χρυσός

Για ένα όραμα οκταετίας και μια εμβληματική επένδυση, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, κ. Απόστολος Κάκκος, εχθές, κατά την επίσημη παρουσίαση της επένδυσης στον χώρο όπου θα αναπτυχθεί το νέο κέντρο δεδομένων εντός της ΒΙΠΕ Ηρακλείου. «Τα δεδομένα  είναι ο χρυσός της νέας, ψηφιακής εποχής. Είναι το “καύσιμο”, η πεμπτουσία του ψηφιακού περιβάλλοντος». ανέφερε.

Χαρακτήρισε δε, τα multi-tenant Data Centers ως στρατηγικές υποδομές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε μια χώρα όχι μόνο να διατηρήσει «εντός» την κυριότητα των ψηφιακών δεδομένων, αλλά παράλληλα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. «Να αποκτήσει ψηφιακή βαρύτητα και μέσω της τελευταίας, να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγόμενη προστιθέμενη αξία της», είπε ο κ. Κάκκος.

Όπως τόνισε, η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί από χώρα «επιβάτης» σε χώρα «οδηγός», χάρη στις επενδύσεις που κάνουν εκτός Lamda Hellix, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Amazon Web Services, η Google, αλλά και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Nova, η Grid, η Islalink, η Μedusa.

Η ανάδειξη της Κρήτης σε περιφερειακό κόμβο δεδομένων

Παρότι η Κρήτη, μέχρι στιγμής, έμεινε εκτός του χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών, που περνούν ανάμεσα στις νότιες ακτές της και αυτές της Αφρικής, βρίσκεται σήμερα -και λόγω γεωγραφικής θέσης- στο επίκεντρο σημαντικών ανακατατάξεων. Ο σημερινός συνωστισμός υποβρυχίων καλωδίων, κυρίως στη Μασσαλία κι εναλλακτικά στη Σικελία, έχει ως αποτέλεσμα η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να απολαμβάνουν χαμηλότερες αποκρίσεις στη διασύνδεση με την Βορειοανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ακόμα και η κίνηση δεδομένων της Ανατολικής Ευρώπης από Ασία και Μέςη Ανατολή φτάνει  πρώτα στη Μασσαλία για να γυρίσει εν συνεχεία προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες υψηλότερης απόκρισης.

Με όχημα τη μεγάλη επένδυση της Lamda Hellix, που χωροθετείται στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, η Κρήτη μπορεί να αναδειχθεί μεταξύ των μεγαλύτερων hub δεδομένων στον κόσμο, δημιουργώντας το αντίπαλον δέος της Μασσαλίας. Το πρώτο multi-tenant data center της εταιρείας στο νησί έχει ήδη φουντώσει το ενδιαφέρον για νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και φορτία δεδομένων, που θα μειώσουν τόσο τις αποστάσεις, όσο και το κόστος, ενισχύοντας την τηλεπικοινωνιακή και ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κάκκος, κατά την ομιλία του, «σε συνδυασμό με την παρουσία εδραιωμένων εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κρήτη, την τεχνολογική αριστεία των Πανεπιστημίων του νησιού, καθώς και το εξαιρετικά καταρτισμένο τοπικό ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία, είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας  τα προσεχή χρόνια στο νησί και θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης».

Είναι ενδεικτικό ότι ως το 2024, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Αφρικής, θα λειτουργούν 20 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών χιλιάδων χιλιομέτρων, με τεράστιες χωρητικότητες. Επί του παρόντος, το Blue που κατασκευάζουν οι Google, Omantel και TI Sparkle, που θα φέρει κίνηση από Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, θα προσαιγιαλωθεί στα Χανιά. Το Τυμπάκι Ηρακλείου εξετάζεται ως σημείο προσαιγιάλωσης για το India Europe Express (IEX) της JIO που θα συνδέσει Ινδία, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ιταλία. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί για να περάσει επίσης από το Τυμπάκι, το 2Africa, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών που έχει μέχρι σήμερα αναπτυχθεί, το οποίο υποστηρίζεται από το Facebook.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις