Σε τεχνολογικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης φιλοδοξεί να μετατραπεί η Ελλάδα, προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς, επενδύοντας παράλληλα στον «κόσμο του tech» με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: ESA: Η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» στις οπτικές δορυφορικές επικοινωνίες
Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων εκτός Αθηνών, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων της σε λίγο πάνω από 300 προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Cisco δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και η Pfizer δημιουργεί ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη δημιουργία ενός κόμβου cloud κοντά στην Αθήνα, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, θα ενισχύσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030. Η κυβέρνηση έχει επίσης «ρίξει» χρήματα στον τομέα. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να αναπτύξει συνοικίες καινοτομίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα στεγάσουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Sitecore: Άνοιξε το μεγαλύτερο Engineering Hub στην Αθήνα
Δέλεαρ τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα
Πέρα από την προφανή γοητεία της χώρας και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι «παίκτες» τεχνολογίας έχουν επίσης δελεαστεί από τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και την αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί – μόλις πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ το 2021 – οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της Ελλάδας έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 3% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Σε πρόσφατη ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δεδομένων που διαχειρίζεται η εταιρεία cloud, Digital Realty, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του η τεχνολογία να συμβάλει κατά 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Η ευκαιρία του Επαμεινώνδα»
Όταν ο Επαμεινώνδας Γερολυμάτος, πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά το 2003, υπέθεσε, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, ότι μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα θα του εξασφάλιζε μακροπρόθεσμη εργασιακή ασφάλεια. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2010 και οι επιπτώσεις της που διήρκεσαν μια δεκαετία κλόνισαν τον κλάδο, στρέφοντας τον Γερολυμάτο σε ένα τομέα που διαμορφώνεται να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας, στη τεχνολογία.
Αφού εγγράφηκε στο μητρώο ανέργων, τον Μάιο προσφέρθηκε στον Γερολυμάτο μια θέση σε ένα δωρεάν πρόγραμμα πιστοποίησης που διαχειρίζεται η Microsoft. Ένα μήνα αργότερα, ήταν ένας από τους 25 από τους 150 που πέρασαν το μάθημά του, το οποίο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την κατάρτιση 100.000 επίδοξων ειδικών στην πληροφορική μέχρι το τέλος του 2025. Τρεις μήνες αργότερα και ένα ακόμη πρόγραμμα πιστοποίησης της Microsoft, ο Γερολυμάτος «ζύγιζε» τις προσφορές εργασίας, για να γίνει τελικά μηχανικός ασφαλείας σε μια παγκόσμια λογιστική εταιρεία.
Καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, η ιστορία του Γερολυμάτου μπορεί σύντομα να γίνει συνηθισμένη.
«Η επιστροφή της Χριστίνας»
«Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων είναι άνθρωποι που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Μια από τις επιστρέψασες είναι η Χριστίνα Λεϊμόνη, η οποία άφησε μια την διευθυντική της θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει Chief Operating Officer της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Πριν αναλάβει τη θέση αυτή, η Λεϊμόνη δεν είχε σκεφτεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, εν μέρει επειδή ανήκει στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς σκέφτηκε ότι η ίδια, η σύζυγός της και η κόρη της «δεν θα θεωρούνταν οικογένεια». Τελικά, επέστρεψε και όπως δηλώνει η ίδια «υπάρχει μια εκπληκτική δυναμική στη χώρα».
Υψηλές φιλοδοξίες
Βέβαια, η Ελλάδα και κυρίως η πρωτεύουσα Αθήνα, δεν είναι η μόνη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει τεχνολογικός κόμβος. Η Λισαβόνα προσπαθεί εδώ και χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία. Αλλά με την Ελλάδα να έχει πλέον οικονομικές βάσεις, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι η επένδυση σε αυτήν δεν είναι δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τα τελευταία χρόνια, διαθέτει έναν καλά μορφωμένο πληθυσμό, του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες αποτελούν ευκαιρία για τους διεθνείς εργοδότες, και είναι γνωστή για την εκπληκτική φυσική ομορφιά και την ποιότητα ζωής της.
Πριν από λίγες ημέρες ένα μείγμα πολιτικών και επιχειρηματιών συγκεντρώθηκε σε ένα χώρο εκδηλώσεων στην Αθήνα για την παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Google, του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου. Ο στόχος όπως δήλωσαν ομόφωνα όλοι, είναι να μετατραπεί η ελληνική πρωτεύουσα σε «ένα υπαίθριο μουσείο τεχνολογίας».
Latest News
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του