Στις ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων απέδωσε εν μέρει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν την πτώση του νομίσματος της χώρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Μαζί με τις αμερικανικές κυρώσεις, «τα γεγονότα των δύο τελευταίων μηνών» συνέβαλαν στην κατακρήμνιση του νομίσματος, σύμφωνα με τον Αλί Σαλεχαμπαντί, ο οποίος πρότεινε να διοχετευτούν στην αγορά δολάρια για να στηριχθεί το κλυδωνιζόμενο ριάλ.

Ιράν: Μια ανήθικη… «αστυνομία ηθών»

«Για να γίνουν προσαρμογές στην αγορά (συναλλάγματος), εμείς στην Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσουμε τόσο ως ρυθμιστής της αγοράς όσο και ως ρυθμιστής πολιτικής για το σκληρό νόμισμα», δήλωσε ο Σαλεχαμπαντί στην κρατική τηλεόραση. «Όποιο σκληρό νόμισμα έχει μεγαλύτερη ζήτηση, θα το προσφέρουμε στην αγορά».

Ιστορικό χαμηλό

Το νόμισμα του Ιράν υποχώρησε σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου το Σάββατο, καθώς οι Ιρανοί που αναζητούν απεγνωσμένα ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους προσπαθούν να αγοράσουν δολάρια και άλλα σκληρά νομίσματα, ή χρυσό.

Το δολάριο πωλούταν έναντι έως και 395.600 ριάλ στην ανεπίσημη αγορά, από 386.800 την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο ανταλλαγής συναλλάγματος Bonbast.com.

Ο ιστότοπος της οικονομικής εφημερίδας Donya-e-Eqtesad έδωσε την ισοτιμία του δολαρίου στα 382.300, αυξημένη κατά 1,2% από την Παρασκευή.

Το ριάλ έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας του από όταν ξέσπασαν οι πανεθνικές διαδηλώσεις, στις 16 Σεπτεμβρίου – και ενώ είχε ήδη σημειώσει απώλειες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τον Μάιο του 2018.

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες συλληφθέντες

Σύμφωνα με το ακτιβιστικό πρακτορείο ειδήσεων HRANA, από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων 495 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί ως την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 68 ανηλίκων. Εξήντα δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 18.450 ανθρώπους.

Στο πλαίσιο των ταραχών, που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη θεοκρατική διακυβέρνηση του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ομάδες εργαζομένων στο πετρέλαιο πραγματοποίησαν διαδηλώσεις το Σάββατο, απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μέσα σε αστυνομικό τμήμα, μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία», με βάση το αυστηρό ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%