Σε εξέλιξη βρίσκεται η “μάχη” για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να προωθεί τις δικές της θέσεις και συμμαχίες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος νωρίτερα  στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τόνισε:

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να καταλήξουμε σε μια λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ εάν δε είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Συμφωνία «βλέπει» η επίτροπος Ενέργειας Σίμσον

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Κλειστή σύσκεψη 4 χωρών

Χθες το βράδυ, διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στης αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράση μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του.

Στόχος η συμφωνία να κλείσει απόψε

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών.

Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια