
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει «να απορροφήσει» τη Λευκορωσία, τον στενότερο σύμμαχό της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τον ανεφοδιασμό της με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ τόνισε ότι οι «εχθροί» της Μόσχας θέλουν να σταματήσουν την ενσωμάτωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Η Ρωσία δεν έχει συμφέρον να απορροφήσει κανέναν. Αυτό, πολύ απλά, δεν έχει νόημα», είπε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μινσκ μαζί με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Ουκρανία: Γρίφος τα επόμενα βήματα Πούτιν – Ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία ξεκινούν «γυμνάσια»
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, που είναι «στρατηγικοί εταίροι» και αντιστέκονται «αποτελεσματικά» στις δυτικές κυρώσεις, μολονότι αδιευκρίνιστοι «εχθροί» ήθελαν να σταματήσουν την ολοκλήρωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.
Ρωσική εκπαίδευση Λυκορώσων πιλότων
Πρόσθεσε ότι στις «ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε με τον Λουκασένκο, Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και κυρίως στον τομέα της άμυνας. Πρόκειται για «κοινά μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας» των δύο χωρών, την «αμοιβαία παράδοση όπλων», αλλά και την από κοινού κατασκευή οπλικών συστημάτων, συνέχισε.
Η Ρωσία θα συνεχίσει επίσης να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για να πετούν τα λευκορωσικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής, που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές βόμβες.
«Δοκιμάσαμε αυτά τα αεροσκάφη στη Ρωσία και τα προετοιμάζουν τώρα», είπε από την πλευρά του ο Λουκασένκο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για απειλή εναντίον κανενός».
«Δεν μπορούμε χωρίς την Ρωσία»
Οι Λευκορώσοι «δεν μπορούν να προστατεύσουν μόνοι τους την ανεξαρτησία της Λευκορωσίας», χωρίς τη Ρωσία πρόσθεσε. «Και αν κανείς πιστεύει ότι μπορεί να μας χωρίσει σήμερα, να μας διαρρήξει, δεν θα τα καταφέρουν», σημείωσε.
Αν και η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας στο τέλος Φεβρουαρίου, ο λευκορωσικός στρατός δεν συμμετείχε μέχρι τώρα σε μάχες στο ουκρανικό έδαφος.
Στα μέσα Οκτωβρίου, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης με αποκλειστικά «αμυντικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το Μινσκ.
«Η ειρωνεία στο αποκορύφωμά της», σχολιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τη διαβεβαίωση εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να απορροφήσει τη Λευκορωσία.
«Η ειρωνεία στο αποκορύφωμά της», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, υπενθυμίζοντας ότι επί του παρόντος ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να απορροφήσει την Ουκρανία.
Ο Πράις συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά εάν η Λευκορωσία θα παράσχει ή όχι πρόσθετη υποστήριξη στον Πούτιν και θα απαντήσει «καταλλήλως» εφόσον το κάνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές