Παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία έως τις 31 Μαρτίου 2023 αλλά με 15 λεπτά το λίτρο  προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο σταματά στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Φθάνει το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθούμε;

Η παράταση

Την παράταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 15 αντί 25 λεπτά το λίτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Με υπουργική απόφαση θα οριστούν τα ακριβή ποσά (προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ) τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά.

Αιτία για τη μείωση κατά 30% στην επιδότηση, αποτελεί η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στην ερώτηση αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το επίδομα θέρμανσης, για παράδειγμα, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Την Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ προς αδύναμους, αλλά και η εκταμίευση γενναίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης, στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν την Τετάρτη.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του εφετινού επιδόματος θέρμανσης έχουν αυξηθεί στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, το επίδομα έχει αυξηθεί από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους έως 1.600 ευρώ.

To Food pass

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη χορήγηση της ενίσχυσης των νοικοκυριών στα καταστήματα τροφίμων. Επανέλαβε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι 16.000 για ένα άτομο, 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και προσαυξάνεται κατά 5.000 ανά άτομο. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Φεβρουάριο (η πρώτη καταβολή, πίστωση στην κάρτα θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου) και για έξι μήνες. Αν ο πολίτης δεν εξαντλήσει το ποσό που θα μπαίνει ως επιδότηση στην κάρτα το ποσό θα μεταφέρεται στον επόμενο μήνα, δεν χάνεται. Για τους ηλικιωμένους, η διαδικασία μπορεί να γίνει όπως έγινε και με το fuel pass από το gov.gr.

-Για τους φιλοξενούμενους: Ισχύει η προσαύξηση των 5.000 ευρώ

-Το όριο εισοδήματος είναι το φορολογητέο

-Για να δοθεί το επίδομα δεν κόβεται τίποτα από τον προϋπολογισμό

-Για τις επενδύσεις: Η Ελλάδα θα καταγράψει ρεκόρ

-Για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες: Εγινε το πρόγραμμα Γέφυρα και δώσαμε επιστρεπτέες προκαταβολές στους συνεπείς, ενισχύσαμε διπλά τη συνέπεια και γίνεται η ρύθμιση για μια περίμετρο 30.000 που βοηθάμε τους ευάλωτους και συνεπείς.

-Φυσικά υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων σε όσα κάνουμε

-Εχουμε καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις

-Αν μειώναμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα θα γινόταν οριζόντια βοήθεια και όχι στους ευάλωτους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία