Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προοπτικές των επιτοκίων για το 2023, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σήμερα Τρίτη σε αρνητικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις πρώτες πρωινές συναλλαγές, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 0,61% στις 13.858 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 0,88%.

Στη Βρετανία οι απώλειες του FTSE φτάνουν το 0,48% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες ο ισπανικός IBEX χάνει 0,67% και ο ιταλικός MIB υποχωρεί κατά 1,05%.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 1,5% σε 2% και είπε ότι θα επιδιώξει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ (15,9 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε μήνα από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Η ΕΚΤ είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν «σημαντικά με σταθερό ρυθμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν επίσης αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης,  ακολουθώντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε επίσης ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό δεν έχουν τελειώσει και είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης