
Κατά 13% αυξήθηκε ο δείκτης παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας στην ΕΕ μετά από την μικρή αύξηση το 2021, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2022 από τους οικονομικούς λογαριασμούς για τη γεωργία (EAA).
Αυτή η αύξηση του δείκτη αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της eurostat μια αύξηση 11,1% στην πραγματική αξία του εισοδήματος που παράγεται από μονάδες, που ασχολούνται με δραστηριότητες αγροτικής παραγωγής (συντελεστής παραγωγής), το οποίο μοιράζεται πλασματικά σε μικρότερο (-2 %) εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Ποια είναι η αξία της αγροτικής παραγωγής – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι διαταραχές
Σημαντικές διακυμάνσεις στην παραγωγικότητα της εργασίας προκάλεσε η διαταραχή της αγοράς σε μια χρονιά, η οποία σημαδεύτηκε από έκτακτες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτά προήλθαν κυρίως από περαιτέρω ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς συνεχιζόταν ο κοροναϊός και από την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό, τη διαθεσιμότητα μιας σειράς γεωργικών εισροών (ειδικά λιπασμάτων) και το εμπόριο ορισμένων αγροτικών προϊόντων. Οι εξελίξεις στην παραγωγικότητα της αγροτικής εργασίας σε καθένα από τα κράτη μέλη το 2022 ενσωμάτωσαν αυτούς τους κραδασμούς στην αγορά, αντανακλώντας έναν βαθμό έκθεσης ή ανθεκτικότητας σε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες.
Ως αποτέλεσμα αυτών των κραδασμών, υπήρξε μια ακόμη ευρύτερη κατανομή των ρυθμών μεταβολής της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας (όπως μετράται με τον δείκτη του πραγματικού εισοδήματος των παραγόντων στη γεωργία ανά ετήσια μονάδα εργασίας) το 2022 από ό,τι συνήθως. Ο πιο απότομος ρυθμός αύξησης της εκτιμώμενης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας το 2022 ήταν στη Γερμανία (+66,8 %), όπου η μέση αύξηση της τιμής των προϊόντων παραγωγής (+29,5 %) ξεπέρασε εκείνη των εισροών (+14,0 %). Απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Εσθονία (+32,8 %), στη Δανία (+29,8 %) και στο Λουξεμβούργο (+29,6%).
Αντίθετα, σημειώθηκαν ιδιαίτερα απότομες μειώσεις στην εκτιμώμενη παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στη Ρουμανία (-21,2 %), τη Σλοβακία (-5,4 %), την Πορτογαλία (-11,8 %) και τη Μάλτα (-11,2 %).

Η απότομη αύξηση των τιμών
Η αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίχτηκε από την απότομη αύξηση (+16,2 %) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σε τρέχουσες τιμές.
Με τη σειρά του, αυτό αντανακλούσε απότομες αυξήσεις τόσο στη μέση τιμή της παραγωγής όσο και στην ενδιάμεση κατανάλωση (+23,0 % και 25,4 % αντίστοιχα) και μειώσεις στον όγκο τόσο της γεωργικής παραγωγής (-3,0 %) όσο και της ενδιάμεσης κατανάλωσης (-3,1 %).
Τα προγράμματα στήριξης που δημιουργήθηκαν για την αποζημίωση των αγροτώνν για τις υψηλές τιμές των εισροών, όπως τα λιπάσματα και η ενέργεια, οδήγησαν σε αύξηση 3% των επιδοτήσεων.
Η αγροτική εργασία
Σε σύγκριση με το 2015, ο δείκτης του πραγματικού εισοδήματος των συντελεστών παραγωγής της ΕΕ ήταν 19,8% υψηλότερος το 2022.
Κατά την ίδια περίοδο, σημειώθηκε σταθερή και συνολική πτώση του δείκτη εισροής γεωργικής εργασίας κατά 16,6%. Μαζί, αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας στην ΕΕ (Δείκτης Α) να είναι 43,6% υψηλότερη το 2022 σε σχέση με το 2015.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση