
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά για τις οικονομίες, καθώς κατά κανόνα αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων μιας χώρας. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ρήση αυτή επαληθεύεται επακριβώς όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής αρχής της Ε.Ε., Eurostat, αναφορικά με τη δομή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2021.
Βάσει των στοιχείων αυτών, το 2021 στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονταν σε λειτουργία 30,1 εκατ. επιχειρήσεις, απασχολώντας συνολικά 155 εκατ. εργαζόμενους. Εξ αυτών, το 99% ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (εταιρείες με 0 έως 49 εργαζόμενους), οι οποίες είχαν συνολικά 75,3 εκατ. υπαλλήλους, αριθμός που μεταφράζεται στο 49% των απασχολούμενων συνολικά στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Το υπόλοιπο 1% αφορά τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι) και τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον εργαζόμενοι) και μάλιστα το 0,8% αναλογεί στις πρώτες (231.521 μεσαίες επιχειρήσεις) και μόλις το 0,2% τις δεύτερες. Ωστόσο, σε σχέση με το ποσοστό των εργαζομένων το μόλις 0,2% των μεγάλων επιχειρήσεων απασχολεί το 36% (56 εκατ.) των συνολικά 155 εκατ. απασχολούμενων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και το 0,8% των μεσαίων απορροφά το 15% των εργαζόμενων (23,3 εκατ.).

Αναφορικά με τους κλάδους, τα σκήπτρα με τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους περισσότερους εργαζόμενους κρατάει ο κλάδος των υπηρεσιών κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς περιλαμβάνει επιχειρήσεις από ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, από τη φιλοξενία και την εστίαση, έως τις μεταφορές, την εκπαίδευση και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο κλάδος αυτός έχει τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων (18,4 εκατ. επιχειρήσεις ή το 61% του συνόλου), όπως και τον εργαζόμενων (79,3 εκατ. ή το 51% του εργατικού δυναμικού). Εντούτοις, εξετάζοντας τα έσοδα που δημιουργεί ο εκάστοτε κλάδος υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς τα περισσότερα έσοδα τα δημιουργεί ο κλάδος της βιομηχανίας (10,4 δισ. ευρώ ή το 34% του συνόλου), από 2,4 εκατ. επιχειρήσεις (8% του συνόλου) και απασχολώντας 32,8 εκατ. εργαζόμενους ή το 21% των συνολικά 155 εκατ. εργαζόμενων. Ο κλάδος των υπηρεσιών είχε συνολικά έσοδα 9,1 τρισ. ευρώ (29% επί του συνόλου).
Eurostat: Αυξήθηκαν κατά 16,3% οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων το γ’ τρίμηνο
Τη δεύτερη θέση από πλευράς εσόδων καταλαμβάνει ο κλάδος του εμπορίου καθώς δημιούργησε έσοδα της τάξεως των 9,8 τρισ. δολαρίων (31% των συνολικών), από 5,7 εκατ. επιχειρήσεις (19% του συνόλου) στις εργάζονταν 29,7 εκατ. υπάλληλοι ή 19% του συνόλου.
Τέλος, ο κλάδος των κατασκευών είναι αυτός με τα μικρότερα μεγέθη. Τα έσοδα ανήλθαν στο 1,9 τρισ. ευρώ (6% από τα συνολικά), τα οποία προήλθαν από 3,7 εκατ. επιχειρήσεις (12%) στις οποίες απασχολούνταν 13,3 εκατ. εργαζόμενοι (9% του συνόλου).


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια