Στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ρίχνει – τώρα – όλο το βάρος του ο e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να μειώσει τη στοίβα των εκκρεμοτήτων σε αυτές τις παροχές μετά τη μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του διοικητή του ασφαλιστικού ταμείου κ. Π. Δουφεξή ότι «εντός του επόμενου εξαμήνου θα σημειωθεί μεγάλη αποκλιμάκωση του προβλήματος στις επικουρικές συντάξεις».

Παναγιώτης Δουφεξής: Πώς θα «τελειώσουμε» με τις εκκρεμείς συντάξεις

Σήμερα οι κύριες συντάξεις απονέμονται περίπου σε δύο μήνες, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας το μεγάλο βάρος της προσπάθεια «πέφτει» τώρα στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, έτσι ώστε να επισπευσθεί η επίλυση του προβλήματος και στις επικουρικές.

Αποκλίσεις

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ολοκληρωθεί η απονομή των αιτήσεων του 2021 και περίπου το 85% των αιτήσεων του 2022.

Ωστόσο παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις στην απονομή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων. «Η αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων των επικουρικών συντάξεων, είναι μικρή», παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, αλλά διαβεβαιώνει ότι «τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες», στην απονομή αυτών των παροχών.

Ο υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα είχε δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις κύριες συντάξεις, η έκδοση των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσει η έκδοση των επικουρικών.

Ο στόχος

Ο στόχος του e – ΕΦΚΑ είναι η εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαΐου 2023, όπως και των 13.724 εφάπαξ.

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα η προσπάθεια μείωσης των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις με το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνά τις 98.800.  Η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους  με στόχο έως το τέλος Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (πχ νομικών, μηχανικών κλπ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015-2016.

Για τις νέες αιτήσεις θα τηρηθεί η διαδικασία fast track, που προβλέπει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών αμέσως μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο εντός ενός εξαμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax