Το μεγαλύτερο ζήτημα αύτη την στιγμή είναι η ακρίβεια, και το market pass καλύπτει ένα μέρος του πληθωρισμού των τροφίμων, τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η διάταξη για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου, έρχεται σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο Τετάρτη.

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι το ποσό του market pass είναι απολύτως συμβατό με τα δημόσια οικονομικά.

Επεσήμανε ότι «όταν είναι υπεύθυνη η δημοσιονομική πολιτική, δεν προκαλείται δημοσιονομικό θέμα αν ένα έσοδο πηγαίνει στο 80% των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2023 θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα και θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Το θρίλερ με την επενδυτική βαθμίδα

Από μνημονιακή, πανδημική και τώρα εκλογική περιπέτεια περνά το ελληνικό χρέος καθώς η πολυπόθητη αναβάθμιση στην κατηγορία «επενδυτική» περνά πάλι από εμπόδια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί πριν τις εκλογές του 2023, με την κυβέρνηση να έχει θέσει την εν λόγω κατάκτηση σε εθνικό στόχο. Ο πολιτικός κίνδυνος δεν βρίσκεται στα βασικά σενάρια των ξένων αναλυτών, αν και το βλέμμα θα είναι στραμμένο στις επικείμενες αναμετρήσεις υπό το κλίμα των σκανδάλων και των εντομων πολιτικών αντιπαραθέσεων που έφερε η υπόθεση των υποκλοπών.

Αν και το κλίμα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο από τις διεθνείς επαφές δημιουργεί προσδοκίες για αναβαθμίσεις ακόμα και το πρώτο 3μηνο του 2023, αναλυτές έχουν εκφράσει την πιθανότητα αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές. Ο βασικός λόγος είναι οι αυξημένη πιθανότητα για διαδοχικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την εκλογική αβεβαιότητα και τα σενάρια για τρίτο γύρο εκλογών. Από την κυβέρνηση έχουν στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι το διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα απέχει σημαντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες