Από μνημονιακή,  πανδημική και τώρα εκλογική περιπέτεια περνά το ελληνικό χρέος καθώς η πολυπόθητη αναβάθμιση στην κατηγορία “επενδυτική” περνά παλι από εμπόδια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν αναμενεται να αναβαθμιστεί πριν τις εκλογές του 2023, με την κυβέρνηση να έχει θέσει την εν λόγω κατάκτηση σε εθνικό στόχο. Ο πολιτικός κίνδυνος δεν βρίσκεται στα βασικά σενάρια των ξένων αναλυτών, αν και το βλέμμα θα είναι στραμμένο στις επικείμενες αναμετρήσεις υπό το κλίμα των σκανδάλων και των εντομων πολιτικών  αντιπαραθέσεων που έφερε η υπόθεση των υποκλοπών.

Αν και το κλίμα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο από τις διεθνείς επαφές δημιουργεί προσδοκίες για αναβαθμίσεις ακόμα και το πρώτο 3μηνο του 2023, αναλυτές έχουν εκφράσει την πιθανότητα αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές. Ο βασικός λόγος είναι οι αυξημένη πιθανότητα για διαδοχικές εκλογές εξαιτίας της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την εκλογική αβεβαιότητα και τα σενάρια για τρίτο γύρο εκλογών. Από την κυβέρνηση έχουν στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι το διάστημα  μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν θα απέχει σημαντικά.

Εκλογές: Επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα το Qatargate

Ακόμα και αν έχει η Ελλάδα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική ως προς την μεγάλη πολιτική και οικονομική ευελιξία. Για να κινηθούν οι οίκοι προς μία  αναβάθμιση περνούν από κόσκινο τους δημοσιονομικούς στόχους και ως εκ τούτου να μην εκτοχιαστρούν ενόψει εκλογών. Διόλου τυχαία η δημόσια δήλωση του  αναπληρωτή  υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποιος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις επικαλέστηκε τους Θεσμούς. Αποσαφήνισε ότι οι θεσμοί «έχουν έντονη άποψη, και αρνητική», ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. «Η χώρα δεν έχει ακόμα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και ακόμα κι αν την κατακτήσει, πιστεύουμε το 2003 είναι χώρα υπό απλή εποπτεία μαζί με τις άλλες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις στο  εγχώριο πολιτικό σκηνικό και στο Ευρωκοινοβούλιο, με  ελληνικές προεκτάσεις ( εξαιτίας της εμπλοκής της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή) θα μετρηθεί στις νέες δημοσκοπήσεις. Θα  φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν τα ποσοστά, ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το κλίμα, μπορεί να κάνει πιο δύσκολες τις συνεργασίες  των κομμάτων ενόψει των εκλογών, καθώς από το 2023 δεν ισχύει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η χώρα, έτσι, κινδυνεύει να μπει σε μία περίοδο αιώνιων εκλογών, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το μέσο κόστος δανεισμού σε Ελλάδα θα φτάσει εκείνο του 2010;

Όταν η χώρα υποβαθμίστηκε στην κρίση του 2009 σε “σκουπίδι”, ουσιαστικά οι οίκοι αξιολόγηση έβγαλαν σκαρτη τη χώρα στους δανειστές και αποκλείστηκε από τις αγορές. Από τότε έως και σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα,  δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στις  προ κρίσης βαθμολογίες. Η χώρα μπορεί να δανείζεται εφόσον διατηρεί την δημοσιονομικη της αξιοπιστία και επίσης με τη στήριξης της ΕΚΤ.

Goldman Sachs: Το «επενδυτικό χάσμα» της Ελλάδας και οι προκλήσεις των εκλογών

Χθεσινό σημείωμα της Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Νότια Ευρώπη, επωφελείται από τους ευρωπαϊκούς πόρους για να  κλείσει το μεγάλο επενδυτικό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει περιορισμένο πολιτικό κίνδυνο ενόψει των εκλογών του 2023. Όμως, αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και η υπόθεση της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις δημιουργούν πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αναφέρει ένα σενάριο λέγοντας ότι  μέχρι το 2026 το μέσο κόστος δανεισμού σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, θα μπορούσε  να ανέλθει σε επίπεδα παρόμοια με τις αρχές της  του 2010.

Οι αναλυτές έχουν επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του ελληνικούς χρέους προς  το ΑΕΠ στο 150% έως το 2025.  Στο πλαίσιο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Η Ελλάδα απέχει ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε τη χώρα μας στην βαθμίδα ΒΒ+, ο καναδικός οίκος DBRS στην βαθμίδα ΒB high και ο γερμανικός οίκος SCOPE στην βαθμίδα ΒΒ+. O Fitch βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒ, με δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Ο Moody’s, παραμένει ο πιο “αυστηρός” μεταξύ των οίκων, κρατώντας την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική, στην βαθμίδα Ba3.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία