Το μεγαλύτερο πάρτι των τελευταίων ετών στήθηκε στην Αργεντινή που υποδέχτηκε τους θριαμβευτές του Μουντιάλ του Κατάρ με την κυβέρνηση της χώρας να κηρύσσει αργία τη σημερινή ημέρα. Στο αεροδρόμιο Ezeiza συγκεντρώθηκαν χιλιάδες οπαδοί της «αλμπισελέστε», παρά το γεγονός ότι στην Αργεντινή ήταν ξημερώματα για να παρακολουθήσουν την άφιξη του αεροπλάνου που μετέφερε τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίχτες του.

Συνολικά «κινητοποιήθηκαν» περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες για να υποδεχτούν την κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου.

«Τρελά» λεφτά: Το μυθικό πριμ της Αργεντινής μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ

Το ποδόσφαιρο είναι ίσως το μοναδικό άθλημα που μπορεί μέσα από μια μεγάλη επιτυχία να ανυψώσει το ηθικό ενός έθνους και να σκορπίσει χαμόγελα και αισιοδοξία σε μια προοπτική που δεν φαντάζει απλώς αλλά είναι πολύ δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά για τους Αργεντίνους που πλήττονται σοβαρά από την αύξηση των τιμών και την οικονομική δυσφορία.

Σκληρή πραγματικότητα στην Αργεντινή

Παρά τη λάμψη της νίκης σε έναν δραματικό και ανατρεπτικό τελικό εναντίον της Γαλλίας, η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Αργεντινής είναι πολύ σκληρή καθώς ο πληθωρισμό οδεύει προς το 100%, έχουν επιβληθεί αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων, η φτώχεια αγγίζει το 40% του πληθυσμού και ο φόβους για μια χρεοκοπία παραμένει στον ορίζοντα.

Η συγκλονιστική νίκη της Αργεντινής, η πρώτη της από τότε που ο Ντιέγκο Μαραντόνα σήκωσε το τρόπαιο το 1986, έφερε εκατομμύρια στους δρόμους την Τρίτη για να εμψυχώσουν την ομάδα υπό την ηγεσία του αστέρα Λιονέλ Μέσι, με τη φιέστα να λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης και απελευθέρωσης από τις διαδοχικές απογοητεύσεις που έχουν φέρει οι ηγέτες της χώρας, οι οποίοι απέτυχαν να αναστρέψουν την δραματική εικόνα της οικονομίας επί σειρά ετών.

Αλλά μετά το hangover του πάρτι της νίκης, οι Αργεντινοί θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά στη γη. Η κύρια χώρα παραγωγής σιτηρών, κάποτε ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, σημείωσε ετήσιο πληθωρισμό 92,4% τον Νοέμβριο. Το επιτόκιο αναφοράς είναι 75%.

Ανησυχία επενδυτών

Ζητήματα όπως η εκτύπωση χρήματος, το τεχνητά υπερτιμημένο πέσο και τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα οξύνονται. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, που κλήθηκε να αναλάβει τη θέση αυτή για να διορθώσει τα πράγματα τον Αύγουστο, δεν κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις, ενώ ήδη το βλέμμα έχει στραφεί στις γενικές εκλογές στα τέλη του επόμενου έτους, τις οποίες η κυβέρνηση φοβάται ότι θα χάσει.

«Ο Μάσα απλώς προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι, είναι απελπισμένος να μην κάνει καμία ουσιαστική προσαρμογή ενόψει των εκλογών του 2023», δήλωσε στο Reuters ο Τεντ Μαν, ανώτερος αναλυτής μετοχών αναδυόμενων αγορών στην AllianceBernstein.

Η μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να δώσει μια μικρή ώθηση στην οικονομία της χώρας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Surrey, συμβάλλοντας στην αύξηση των εξαγωγών.

Βραχυπρόθεσμα μπορεί επίσης να δώσει ώθηση στον πρόεδρο Alberto Fernandez. Η δημοτικότητά του μειώθηκε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών δεινών, παρά τη σύναψη νέας συμφωνίας 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέτος.

Τον περασμένο μήνα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της κεντρικής τράπεζας μιλώντας για κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ο S&P μείωσε την αξιολόγηση των ήδη προβληματικών ομολόγων στο εθνικό νόμισμα της Αργεντινής σε περαιτέρω «σκουπίδια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ