Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών στην αμερικανική οικονομία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη το Conference Board.

Ο πιο πρόσφατος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 108,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας ένα σημαντικό άλμα από την προς τα πάνω αναθεωρημένη μέτρηση των 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 101 μονάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Refinitiv.

ΗΠΑ: Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν περισσότερο από 7% τον Νοέμβριο

Είναι η υψηλότερη ένδειξη για τον δείκτη από τον Απρίλιο του 2022.

«Οι δείκτες της παρούσας κατάστασης και των προσδοκιών βελτιώθηκαν λόγω της ευνοϊκότερης άποψης των καταναλωτών σχετικά με την οικονομία και τις θέσεις εργασίας», δήλωσε η Lynn Franco, ανώτερη διευθύντρια οικονομικών δεικτών στο Conference Board. «Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, με σημαντική ώθηση να δίνουν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου».

«Θα έπρεπε να κρύβεσαι κάτω από έναν βράχο για να μην δεις ότι οι τιμές της βενζίνης στην αντλία έχουν πέσει κατακόρυφα σχεδόν δύο δολάρια από το υψηλό των 5 δολαρίων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Christopher S. Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FwdBonds. «Οι καταναλωτές ανησυχούσαν περισσότερο για τις υψηλότερες τιμές παρά προσπαθούσαν να βρουν μια νέα πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά, αλλά τώρα γίνονται πιο σίγουροι με τις τιμές να υποχωρούν».

Στον… πάγο τα σχέδια για αγορά κατοικίας

Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι ενώ οι προθέσεις των καταναλωτών να ξοδέψουν χρήματα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές αυξήθηκαν, τα σχέδιά τους να αγοράσουν σπίτι και ακριβές συσκευές «πάγωσαν» σύμφωνα με το Conference Board.

Τον Νοέμβριο οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν για 10ο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας κατά 7,7% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Οι πωλήσεις κατοικιών βρίσκονται στο πιο χαμηλό επίπεδό τους από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία οδήγησε την αγορά ακινήτων –και πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας – σε αδιέξοδο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως μετρήθηκε από αυτή και άλλες έρευνες, όπως ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, βρισκόταν κυρίως σε πτωτική τροχιά για μεγάλο μέρος του 2022, καθώς η χώρα αντιμετώπισε τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού που παρατηρήθηκαν σε τέσσερις δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του 2019, ο βασικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε μέση ένδειξη 128,5.

Παρά το μπαράζ των αντίξοων οικονομικών ανέμων, οι καταναλωτές για μεγάλο μέρος του έτους παρέμειναν σχετικά ανθεκτικοί και συνέχισαν να ξοδεύουν εν μέρει χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τα υψηλότερα επίπεδα αποταμίευσης και την ζήτηση που είχε φρενάρει λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή