Την περαιτέρω μείωση των πωλήσεων στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος ετήσιος ρυθμός ήταν 4,09 εκατομμύρια μονάδες. Αυτό είναι ασθενέστερο από τα 4,17 εκατομμύρια μονάδες κατοικίας που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, και ήταν μια πολύ βαθύτερη πτώση από τις συνήθεις μηνιαίες μειώσεις.

ΗΠΑ: Η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «είναι νεκρή», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

 10ος συνεχόμενος μήνας πτώσης

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,7% και  35,4% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, σηματοδοτώντας τον δέκατο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Αυτός ήταν ο ασθενέστερος ρυθμός από τον Νοέμβριο του 2010, με εξαίρεση τον Μάιο του 2020, όταν οι πωλήσεις υποχώρησαν απότομα, αν και για λίγο, κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας  Covid.

Τα επιτόκια είναι τώρα περίπου μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι ήταν στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθούν να είναι λίγο περισσότερο από το διπλάσιο από ό,τι ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Στην ουσία, η αγορά κατοικιών ακινήτων πάγωσε τον Νοέμβριο, θυμίζοντας τη δραστηριότητα πωλήσεων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού λουκέτου Covid-19 το 2020», δήλωσε ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος του NAR. «Ο κύριος παράγοντας ήταν η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, η οποία έπληξε την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών και μείωσε τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών να «βγάλουν στο σφυρί» τα σπίτια τους. Επιπλέον, το διαθέσιμο απόθεμα κατοικιών παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα”.

Χαμηλή προσφορά

Η χαμηλή προσφορά διατήρησε τις τιμές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αυξημένες κατά 3,5% με μέση τιμή πώλησης 370.700 δολάρια. Εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη τιμή Νοεμβρίου που έχουν καταγράψει ποτέ οι μεσίτες και  με 129 συνεχόμενους μήνες, είναι το μεγαλύτερο σερί ετήσιων αυξήσεων τιμών από τότε που οι μεσίτες άρχισαν να το παρακολουθούν το 1968. Περίπου το 23% των κατοικιών πωλήθηκαν πάνω από την αρχική τιμή, λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

«Είδαμε τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν από τις καλοκαιρινές κορυφές τους τους τελευταίους πέντε μήνες. Ταυτόχρονα, είδαμε επίσης την αύξηση των ενοικίων να υποχωρεί για 10 συνεχόμενους μήνες», έγραψε ο George Ratiu, ανώτερος οικονομολόγος της Realtor.com. «Ωστόσο, το κόστος των ακινήτων παραμένει πρόκληση για πολλά νοικοκυριά που αναζητούν ένα μέρος για να αποκαλέσουν σπίτι, ιδίως καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα ακόμη αυξημένα επιτόκια έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη».

Αγγελίες 24 ημερών

Τα σπίτια έμειναν στις αγγελίες  περισσότερο τον Νοέμβριο, κατά μέσο όρο 24 ημέρες, από 21 ημέρες τον Οκτώβριο και 18 ημέρες τον Νοέμβριο του 2021. Παρά την επιβράδυνση της αγοράς, το 61% των κατοικιών πωλήθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα.

Με τις τιμές να παραμένουν «αλμυρές» και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να παραμένουν υψηλά παρά την μικρή πτώση, οι αγοραστές πρώτης κατοικίας παρέμειναν στο περιθώριο. Ήταν υπεύθυνοι για το 28% των πωλήσεων τον Νοέμβριο, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο και αυξήθηκε ελαφρώς από το 26% τον Νοέμβριο του 2021.

Ενδεικτικά, οι αγοραστές πρώτης κατοικίας αποτελούν περίπου το 40%.

Οι πολυτελείς κατοικίες

Οι πωλήσεις μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες τιμών, αλλά έκαναν την πιο απότομη βουτιά στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 41% σε ετήσια βάση.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα, αλλά αυτό πιθανότατα να μην είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές.

«Η αγορά μπορεί να ξεπαγώνει, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν μειωθεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Yun. «Η μέση μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου είναι τώρα σχεδόν 200 δολάρια λιγότερα από ό,τι ήταν πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδό τους για φέτος», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή