Υπό των 100 ευρώ/Mwh έχει διολισθήσει η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας, για πρώτη φορά από τις 11 Νοεμβρίου. Ειδικότερα η τιμή του ορυκτού καυσίμου στα συμβόλαια παράδοσης τον ερχόμενο Ιανουάριο, υποχωρεί κατά 6,21%, στα 99,125 ευρώ/Mwh.

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή των εν λόγω συμβολαίων στη διάρκεια του Δεκεμβρίου έχει καταγράψει κέρδη στις πέντε από τις 15 συνεδριάσεις που έχουν διεξαχθεί, με αποτέλεσμα οι απώλειες μέσα στον Δεκέμβριο να έχουν ανέλθει στο 32%. Με εξαίρεση το Νοέμβριο (+18,68%) από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν απωλέσει 21,30% στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και 34,67% τον Οκτώβριο.

Φυσικό αέριο: Μείωση κατανάλωσης κατά 20,1% στην ΕΕ τον Νοέμβριο – Η θέση της Ελλάδας

Μπορεί οι ροές από τη Ρωσία προς την κεντρική Ευρώπη να έχουν διακοπεί, ωστόσο οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει να προμηθευτούν τις απαραίτητες προμήθειες, φθάνοντας η πληρότητα της αποθήκευσης κατά μέσο όρο στη Γηραιά Ήπειρο σχεδόν στο 85%.

Από την άλλη, όπως έδειξαν χθες τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κι αφού είχε προηγηθεί η οδηγία της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης κατά 15%) συρρικνώθηκε κατά 20,1%, χαμηλότερα του ευρωπαϊκού στόχου.

Τα υψηλά επίπεδα των αποθηκευμένων προμηθειών φυσικού αερίου με τον ταυτόχρονο περιορισμό της κατανάλωσης σε επίπεδο Ε.Ε., συντελούν στο να έχουν πάρει την κατιούσα οι τιμές του ορυκτού καυσίμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια