Η απόφαση της Ευρώπης να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά στην περιοχή και να εντείνει την ενεργειακή κρίση, που ήδη πλήττει ολόκληρη την ήπειρο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επικαλούμενο μεταξύ άλλων έκθεση της Goldman Sachs.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι τα ευρωπαϊκά έθνη αυτή την εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία για να βάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος σε μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα παρέμβουν στον ενεργειακό τους τομέα. Ωστόσο, ενώ ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί να αφήσει την περιοχή ευάλωτη σε ανεπαρκείς προμήθειες και ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία.

Φυσικό αέριο: Με καπέλο 90% πληρώνει η Ε.Ε. – Τι σημαίνει το πλαφόν

Πλαφόν στη ζήτηση

Ειδικότερα, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. συμπεριλαμβανομένης της Samantha Dart, σε έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αναφέρουν ότι ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ευρώπης ενθαρρύνοντας την κατανάλωση.

Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας ενισχύεται με τη χαλάρωση των περιορισμών μετά την πολιτική μηδενικής Covid.

LNG

Οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του ανώτατου ορίου είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα αφανών πολέμων προσφορών και αιχμές τιμών για αποστολές spot μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ασιατικές τιμές LNG ακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις». Και το ανώτατο όριο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μετατόπιση από τα χρηματιστήρια στην λιγότερο διαφανή αγορά.

Το πλαφόν

Χθες, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Πότε θα επιβάλλεται

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ποιοι διαφώνησαν

Στη διάρκεια του συμβουλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι συγκρούσεις μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν κι εκείνων που διαφωνούσαν ήταν έντονες.

Πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία στη διάρκεια της συνεδρίασης αναζητούσε διαρκώς προσκόμματα για να μπλοκάρει την απόφαση.

Ωστόσο, τελικά η Γερμανία υπερψήφισε την πρόταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια