Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος προκρίνει την κίνηση το Twitter να ενταχθεί στο γκρουπ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών οι οποίες βρίσκονται υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η «ασταθής» συμπεριφορά της εταιρείας, υπό την ηγεσία του Ίλον Μασκ, αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού στη χώρα του. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε την πρόσφατη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων από το Twitter αλλά και τους περιορισμούς πρόσβασης σε μια σειρά από συνδέσμους προερχόμενους από άλλες πλατφόρμες.

Επιστολή προς την Κομισιόν

Τα παραπάνω εκφράζονται σε επιστολή που ο Γκίγκολντ απέστειλε σε δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους, στην κυρία Βεστάγκερ και στον κύριο Μπρετόν, καλώντας την Ένωση να ξεκινήσει επίσημη έρευνα λέγοντας ότι η Κομισιόν θα πρέπει να δράσει προληπτικά ώστε να προλαμβάνει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά του Twitter».

Ο Μασκ προϊδεάζει για το σχέδιό του να μετατρέψει το Twitter σε «app για τα πάντα»

Ο Γερμανός υφυπουργός ανάρτησε τη σχετική επιστολή στο Twitter σημειώνοντας ότι «οι γενικοί όροι και οι προϋποθέσεις που αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, ακανόνιστες δικαιολογίες για εκτεταμένους περιορισμούς σε συνδέσμους και αποκλεισμός δημοσιογράφων απειλούν την ελευθερία του ανταγωνισμού και θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης, της ενημέρωσης και του Τύπου».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίγκολντ, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Κομισιόν για τις ψηφιακές αγορές, θα αναληφθεί επίσημα η εποπτεία υπηρεσιών που προέρχονται από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως Facebook και Google.

«Ωστόσο, το Twitter δεν έχει ακόμη κατηγοριοποιηθεί σαν κυρίαρχη πλατφόρμα, κυρίως επειδή οι πωλήσεις του (εμπορικά έσοδα) βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα», σημειώνει ο Γκίγκολντ υπενθυμίζοντας ότι «παρόλα αυτά, το Twitter ασκεί μεγάλη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη».

Παραιτείται από CEO του Twitter ο Μασκ – Όλο το παρασκήνιο

Το χάος που ακολούθησε την εξαγορά

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Τρίτη ο Ίλον Μασκ δήλωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO του Twitter. Η εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον Οκτώβριο συνοδεύτηκε από ένα χάος. Μόνο τον Δεκέμβριο η αλλαγή στις πολιτικές χρήσης της πλατφόρμας σε συνδυασμό με το μπλοκάρισμα (και την εκ νέου ενεργοποίηση) λογαριασμών δημοσιογράφων έφερε σφοδρές αντιδράσεις από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, οργανώσεις αλλά και επίσημα χείλη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικά στη Γερμανία, η κυβέρνηση Σολτς είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο νέο απόκτημα του Μασκ «με αυξανόμενη ανησυχία».

Ήδη οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές πιέζουν την κυβέρνηση να σταματήσει την ανάρτηση επίσημων ανακοινώσεων αποκλειστικά στις ιδιωτικά ελεγχόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητήσουν παράλληλα εναλλακτικές, όπως το προσφάτως αναδειχθέν Mastodon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή