Η Γερμανία δεν πέτυχε τον στόχο της για εξοικονόμηση φυσικού αερίου 20% την περασμένη εβδομάδα, διότι η κατανάλωση αυξήθηκε εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.  Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, προειδοποιώντας ότι η χρήση θα πρέπει να πάλι να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθεί μια δυνητική έλλειψη αερίου στη χώρα.

Φυσικό αέριο: Έτοιμο το πρώτο FSRU της Γερμανίας

Συνολικά, η κατανάλωση αερίου στη Γερμανία στην 50ή εβδομάδα του έτους ήταν 12% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της τετραετίας 2018/21, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία κατανάλωσης της ρυθμιστικής αρχής. Συγκριτικά με μία εβδομάδα νωρίτερα, η κατανάλωση εμφανίζεται αυξημένη κατά 20%.

Οι θερμοκρασίες στην 50ή εβδομάδα του έτους ήταν 7,9 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο μέσο όσο της τετραετίας, ύστερα από το κύμα ψύχους στη χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου συρρικνώθηκε κατά μέσο όρο 20,1%.

Ωστόσο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν καθώς ο χειμώνας προχωράει στη Γηραία Ήπειρο, είναι αμφίβολο κατά πόσο ο στόχος αυτός μπορεί να καταστεί εφικτός. Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών κάνουν συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης τόσο σε επίπεδο νοικοκυριών όσο και σε επιχειρήσεων, προτείνοντας μια δέσμη μέτρων όπως τη μείωση της θερμοκρασίας στα σπίτια στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι διακοπές των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν φέρει την Ευρώπη σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς καλείται να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο μέσω εναλλακτικών καναλιών προμήθειας.

Από την άλλη, η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας μεταξύ εκείνων της κεντρικής Ευρώπης και η νέα τάξη πραγμάτων έχει αναγκάσει το Βερολίνο σε ένα εκ βάθρων ανασχεδιασμό της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια