Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια με τον τρέχοντα ρυθμό της για μια «χρονική περίοδο» προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης μπορεί να γίνουν ο νέος κανόνας βραχυπρόθεσμα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την τρέχουσα ύφεση, και εκτίμησε ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός γίνεται όλο και πιο ευρύς

Ο ντε Γκίντος είπε επίσης ότι ανησυχεί ότι οι αγορές θα μπορούσαν να υποτιμήσουν την επιμονή του πληθωρισμού και ότι μπορεί να θεωρήσουν ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι συμβατή με τη νομισματική πολιτική.

Οι τράπεζες έχουν μια σταθερή κεφαλαιακή θέση και μπορούν να αντέξουν ένα σοκ, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει αμφιβολίες για τις μη τράπεζες, ιδίως τα hedge funds, τα οποία έχουν εξαιρετικά μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και συσσωρευμένα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

Οι οικονομικές προοπτικές

«Η ένδειξη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι ότι βρισκόμαστε ίσως σε αρνητικό έδαφος, αλλά όχι πολύ βαθιά, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2%» υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η ζώνη του ευρώ θα πέσει σε ήπια ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1%.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό  εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ή τριών μηνών ο πληθωρισμός θα είναι κάπου γύρω από το τρέχον επίπεδό του και στη συνέχεια το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί γύρω στο 7% μέχρι τα μέσα του έτους «Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι σαφώς υψηλότερο από τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε».

Η ρόλος της νομισματικής πολιτικής

Ο ντε Γκίντος υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί μετριάζοντας τη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της μετριάζει την ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αν δεν κάνουμε τίποτα, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη γιατί ο πληθωρισμός είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την τρέχουσα ύφεση. Μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και επηρεάζει ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Μειώνοντας τον πληθωρισμό, θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας