Συνεχίζουν την ανοδική τροχιά των τελευταίων ημερών οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες σήμερα αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο στη σκιά της πιθανής μείωσης της προσφοράς από τη Ρωσία, η οποία αντιστάθμισε τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης καυσίμων από της ΗΠΑ λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει ταξίδια και μετακινήσεις την περίοδο των γιορτών.

Το Brent ήταν αυξημένο κατά 73 σεντς, ή 0,9%, στα 81,71 δολάρια το βαρέλι στις 09:15 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό ήταν στα 78,40 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 91 σεντς ή 1,2% υψηλότερα.

Πετρέλαιο: Κατρακυλούν οι εξαγωγές της Ρωσίας μέσω Βαλτικής μετά από πλαφόν και εμπάργκο

Νωρίτερα έφτασαν μέχρι τα 82,17 δολάρια και 78,77 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

Και τα δύο συμβόλαια κινούνται προς δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο, το Brent κατά 3,3% και το WTI κατά 5,5%.

Μειώνει η Ρωσία

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας από τη Βαλτική θα είναι μειωμένες κατά 20% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά την επιβολή πλαφόν στην τιμή από τη Δύση, σύμφωνα με τους traders και τους υπολογισμούς του Reuters.

Η Ρωσία ενδέχεται να μειώσει την παραγωγή της κατά 5%-7% στις αρχές του 2023 καθώς ανταποκρίνεται στα ανώτατα όρια τιμών του αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων της σταματώντας τις πωλήσεις στις χώρες που τις υποστηρίζουν, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Την  ίδια στιγμή, περισσότερες από 4.400 πτήσεις στις ΗΠΑ ακυρώθηκαν σε διάστημα δύο ημερών λόγω της χειμερινής καταιγίδας, που συμπίπτει με την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, η οποία, μάλιστα, κατά πολλούς, αναμενόταν να έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από ποτέ.

Μείωση μετακινήσεων, αύξηση ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ

Την Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχώρησαν λόγω των ακυρώσεων πτήσεων. Η χιονοθύελλα μπορεί να ακυρώνει ταξίδια, περιορίζοντας τη ζήτηση για βενζίνη, όμως, η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, με τα αποθέματα να μειώνονται κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια στα 418,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι των προβλέψεων για πτώση 1,7 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ρυθμιστής η Κίνα

Από την άλλη μεριά, τα αυξανόμενα κρούσματα COVID στην Κίνα, οι ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως και η ύφεση που περιορίζει την κατανάλωση καυσίμων περιόρισαν τα κέρδη του πετρελαίου.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος μπαλαντέρ της αγοράς πετρελαίου, θα οδηγήσει τελικά σε μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς η αισιοδοξία είναι ακόμα ισχυρή ότι θα συνεχιστεί η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες