Νέα γενιά εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής χτίζουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί όμιλοι της αγοράς ενέργειας επιδιώκοντας να καλύψουν τα κενά επάρκειας που που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση αλλά και τη μελλοντική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Συνολικά οι μεγάλοι της εγχώριας αγοράς ενέργειας επενδύουν περί τα 2 δις. ευρώ και έρχονται να ενισχύσουν την παραγωγή ρεύματος με πάνω από 4 GW. Οι μονάδες που ετοιμάζουν δεν θα αφορούν μόνο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών κρατών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλο έλλειμμα ισχύος.

Ενεργειακή κρίση: Ανασταίνονται… οι αγωγοί πετρελαίου σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη

Η συμμαχία ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζου

Δυναμικά στη μάχη επιδιώκοντας να πιάσουν ισχυρή θέση στο νέο τοπίο της ηλεκτροπαραγωγής ρίχνεται το σχήμα που μόλις χθες ανακοινώθηκε «ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας – Damco Energy».

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκινούν τις εργασίες κατασκευής της μονάδας παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο ισχύος 840 MW. Θα χτιστεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Την άδεια είχε πάρει η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου και όπως ανακοινώθηκε χθες στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» εισήλθαν με 51% η ΔΕΗ, με 29% η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Damco διατηρεί το 20%. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 400 εκ. ευρώ και η νέα μονάδα που θα παίρνει αέριο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμη το 2025.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2024, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει η κοινή μονάδα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Πρόσφατα παρελήφθη και εγκαταστάθηκε ο αεριοστρόβιλος της Siemens Energy και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί και θα παράγει ρεύμα με φυσικό αέριο και βρίσκεται μία ανάσα από το ΕΣΦΑ και πλησίον του αγωγού IGB.

Και αυτή η μονάδα όπως και των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ – Κοπελούζου είναι από τις πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα. Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 375 εκ. ευρώ.

Mytilineos

Σχεδόν έτοιμη είναι η νέα μονάδα ισχύος 826 MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η μονάδα βρίσκεται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας θα παράγει ρεύμα με φυσικό αέριο και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Η επένδυση ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ.  Και αυτό το εργοστάσιο θεωρείται από τα πλέον αποδοτικά.

Θα είναι το πρώτο της νέας γενιάς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Elpedison

Τον Ιανουάριο αναμένεται οι δύο εταίροι της Elpedison, η Helleniq Energy και η Edison να λάβουν την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 MW.

Κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη στο χώρο των διυλιστηρίων της Helleniq Energy και η Elpedison με το FSRU που σχεδιάζει να αναπτύξει ανοικτά της συμπρωτεύουσας σκοπεύει μεταξύ άλλων να εφοδιάζει το νέο εργοστάσιο. Η επένδυση υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ.

Πτολεμαϊδα 5

Τους πρώτους μήνες του νέου έτους σε κανονική λειτουργία θα τεθεί και η τελευταία καινούργια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ.

Πρόκειται για την Πτολεμαϊδα 5 ισχύος 660 MW, η οποία κόστισε περί το 1 δισ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα παρέχει πρόσθετη ασφάλεια στο σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια