Να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα προειδοποίησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σουηδίας η κυβέρνηση της χώρας, καθώς σημειώνονται διακοπές στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, ο καιρός γίνεται όλο και πιο ψυχρός ενώ ευρύτερα η Ευρώπη υποφέρει από την ενεργειακή κρίση.

«Ο κίνδυνος διακοπών είναι πραγματικός και οι Σουηδοί πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Σουηδία δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ενεργειακή κρίση – φυσικό αέριο: Τα δύσκολα παραμένουν μπροστά για την Ευρώπη

Εκτόξευση των τιμών

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία έχουν εκτοξευθεί φέτος εν μέσω φόβων ότι οι περικοπές στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα οδηγήσουν σε ελλείψεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η σουηδική κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο σύντομων αλλά και μεγαλύτερων διακοπών, όπου η ηλεκτροδότηση δεν επανέρχεται όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε ο υπουργός.

«Εκείνοι που υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πρέπει επίσης να είναι σε θέση να το κάνουν σε μια κρίση, όπως μια διακοπή ρεύματος», δήλωσε ο Bohlin.

Οδηγίες έκτακτης ανάγκης

Οι επίσημες συστάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός ραδιοφώνου που λειτουργεί με μπαταρία, φακών, εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων που είναι εύκολο να προετοιμαστούν.

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ορίσουν ένα δωμάτιο στο οποίο μπορεί να μείνει η οικογένεια, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμότητα με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο υπουργός.

«Είναι προτιμότερο να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να μην είμαστε. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία», δήλωσε ο Bohlin.

Τα πυρηνικά

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Vattenfall στις 2 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι καθυστέρησε την επανεκκίνηση του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4 για τις 23 Φεβρουαρίου, σε μία από τις πολλές διακοπές που πλήττουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκανδιναβία.

Η σουηδική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον διαχειριστή του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας να εντείνουν τις εργασίες τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή