Ψαλίδι διαρκείας βάζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην κατανάλωση ρεύματος προσπαθώντας να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τον μήνα Νοέμβριο είναι αποκαλυπτικά ως προς το μέγεθος του περιορισμού της ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει βουτήξει κατά -10,20% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Και δεν είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο μειώνεται η κατανάλωση. Είναι ο πέμπτος συνεχόμενος.

Στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο του ΑΔΜΗΕ καταγράφεται τον Οκτώβριο υποχώρηση κατά -8.26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ και το Σεπτέμβριο η κατανάλωση μειώθηκε κατά -5,16%. Η βουτιά της ζήτησης ξεκίνησε τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο η συνολική ζήτηση ρεύματος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση -12,71%, και τον Ιούλιο η πτώση ήταν -11,24%.  

ΑΔΜΗΕ: Καθημερινή ενημέρωση για τις τιμές ρεύματος

Σε απόλυτα μεγέθη η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε στις 3.657 GWh από 4.073 GWh το Νοέμβριο του 2021.

Ποιοι έκοψαν την κατανάλωση

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες καταναλωτών μείωσαν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως προκύπτει από τον ΑΔΜΗΕ, στο «Δίκτυο Διανομής», δηλαδή απ’ όπου ηλεκτροδοτούνται οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις η κατανάλωση βούτηξε κατά -11,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Μικρότερη ήταν η μείωση στους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες). Υποχώρησε κατά -1,4%, ενώ η μεγαλύτερη βουτιά καταγράφηκε στα ορυχεία (-12,2%).

Οι ΑΠΕ

Τεράστια είναι η βουτιά και της συνολικής εγχώριας καθαρής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, διεσώθησαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έναντι των θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ τον Νοέμβριο η παραγωγή βούτηξε κατά -11,20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Διαμορφώθηκε στις 3.320 GWh.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατά -34% κατέγραψαν οι μονάδες φυσικού αερίου, ενώ χαμηλότερη κατά 10% και η υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος.

Οι ΑΠΕ ήταν κυρίαρχες στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής καθώς τόσο τα πάρκα του δικτύου όσο και του συστήματος μεταφοράς έδωσαν αυξημένη παραγωγή κατά 27,6% και 9,8%, αντίστοιχα. Υψηλότερη κατά 5,4% ήταν η λιγνιτική παραγωγή.

Το μίγμα που χρησιμοποιήθηκε για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε κατά 48,02% από τις ΑΠΕ, 45,65% από τις θερμικές μονάδες (λιγνίτης και φυσικό αέριο) και κατά 6,33% από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης