Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει στην αγορά το δημοσίευμα του IL Postino ότι η Friesland θα δηλώσει «παρούσα» σε ενδεχόμενη πώληση της «Δωδώνης». Όποτε και εάν αυτή δρομολογηθεί.
  • Συνομιλώντας με κορυφαίο παράγοντας της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι την ιστορία του χώρου θεωρεί πως θα συνιστούσε τεράστια έκπληξη εάν οι Ολλανδοί συνεταιριστές προχωρούσαν σε μια τόσο επιθετική κίνηση…
  • «Ακούω εδώ και τριάντα χρόνια διάφορα σενάρια στην αγορά ότι ετοιμάζονται να αποκτήσουν την τάδε ή την δείνα εταιρεία, όμως ποτέ δεν υλοποιούνται… Πάντα κάτι συμβαίνει και την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω», σημειώνει χαρακτηριστικά.
  • Σαν τον μύθο του Αισώπου με τον Ψεύτη Βοσκό και τον Λύκο.
  • Όπως λέει, δεν είναι ότι τους λείπουν τα κεφάλαια. Το αντίθετο, έχουν και μάλιστα αρκετά.
  • Αλλού εντοπίζει ο έμπειρος επιχειρηματίας την «αχίλλειο πτέρνα» της πολυεθνικής.
  • Στην αδυναμία της να λάβει την στρατηγική απόφαση για ένα τέτοιο «χτύπημα» επί ελληνικού εδάφους…
  • Σε κάθε περίπτωση, το πόσο αποφασισμένοι είναι πραγματικά αυτή τη φορά οι άνθρωποι της Friesland θα φανεί στην πράξη.
  • Για όλα άλλωστε υπάρχει η πρώτη φορά…

————————————————————————–

Το ανέλπιστο «δώρο» των Χριστουγέννων στο ελληνικό κρασί

  • Τις «χρυσές ημέρες» του παρελθόντος θυμίζει αυτή την εποχή η ζήτηση για ποιοτικό κρασί
  • Μαθαίνουμε πως οι οινοποιοί δεν σταματάνε να παραδίδουν εμπορεύματα στους πελάτες τους σε λιανεμπόριο και εστίαση.
  • Εκτιμούν μάλιστα πως το «κύμα ζήτησης» θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα καθώς οδεύουμε προς την κορύφωση της εορταστικής περιόδου. Κυρίως για τις ακριβές ετικέτες…
  • «Στα ρεβεγιόν που έρχονται και όχι μόνο αναμένεται να ρέει άφθονος και καλής ποιότητας οίνος», σημειώνει χαρακτηριστικά γνωστός οινοποιός, λέγοντας πως αυτές τις γιορτές φαίνεται πως ο κόσμος θέλει να περάσει καλά και να ξοδέψει το κάτι παραπάνω…
  • Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που δίνει επιπλέον ώθηση στον κλάδο: τα επιχειρηματικά δώρα, στα οποία το κρασί έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
  • Η συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνευσε να περάσει στη… λήθη στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
  • Ωστόσο, την τελευταία διετία -ακόμη και μέσα στην πανδημία- επανήλθε δυναμικά με αποκορύφωμα τα φετινά Χριστούγεννα, σκορπώντας χαμόγελα στην αγορά.
  • Με άλλα λόγια, αυτή την εποχή οι Έλληνες οινοποιοί ανοίγουν… σαμπάνιες.

————————————————————————

Η «παράδοση» που κράτησε ο Γεράρδος

  • Την παράδοση των μεγάλων επιχειρηματικών ειδήσεων που ανακοινώνονται στο τέλος της χρονιάς τίμησε φέτος η οικογένεια Γεράρδου.
  • Η απόφαση για έξοδο από το Χρηματιστήριο, ύστερα από 23 χρόνια, συνιστά όπως και να το δούμε μια «ηχηρή» κίνηση για πολλούς και διάφορους λόγους.
  • Βέβαια, η μικρή «διασπορά» της μετοχής (Γιώργος και Κωνσταντίνος Γεράρδος ελέγχουν από κοινού το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) θα μπορούσε να προμηνύει μια τέτοια εξέλιξη, όπως λένε έμπειροι άνθρωποι περί των χρηματιστηριακών…
  • Το σίγουρο είναι ότι η επενδυτική κοινότητα δεν πρέπει χαίρεται και πολύ καθώς πρόκειται να «χάσει» από το ταμπλό μια εταιρεία που έδειξε αντοχές σε δύσκολες περιόδους.
  • Κατάφερε να σταθεί όρθια στα «πέτρινα χρόνια» της ελληνικής οικονομίας και ανταπεξήλθε στην πανδημία, ίσως καλύτερα από τον καθένα.
  • Το ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες «εκπλήξεις» μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  • Έχουμε πάντως εννέα ακόμη μέρες…

————————————————————————

«Φλερτάρει» με το γιαούρτι η οικογένεια Παντελιάδη

  • Τον άτυπο κανόνα στον σκληρό κόσμο του επιχειρείν πως η στασιμότητα ισοδυναμεί με… θάνατο φαίνεται πως ενστερνίζονται στην Optima.
  • Ο τυροκομικός βραχίονας της οικογένειας Παντελιάδη, του οποίου ηγείται ο Στέφανος Παντελιάδης, αν και έχει μια εδραιωμένη θέση στην εγχώρια αγορά με την φέτα «Ήπειρο», δεν σταματά να «πειραματίζεται» σε διάφορα… πράγματα.
  • Μαθαίνουμε λοιπόν πως μεταξύ των… «πειραμάτων» που κάνει είναι και η επέκταση στο γιαούρτι.
  • Ο «πειρασμός» της ενασχόλησης δεν είναι τυχαίος. Είναι μια κατηγορία εξάλλου που ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ήδη την εμπορεύεται στην Αγγλία.
  • Πληροφορούμαστε ότι η Optima διανέμει το στραγγιστό γιαούρτι (αυτό που είναι διεθνώς γνωστό ως «ελληνικό») της «Φάρμας Κουκάκι» στη βρετανική αγορά.
  • Λέγεται πάντως πως εάν τελικά αποφασίσει να εμπλακεί στην παραγωγή γιαουρτιού, αυτό θα γίνει από το 2024 και έπειτα και θα αφορά αρχικά την ελληνική αγορά.

———————————————————————–

Μετά τις γιορτές ο νέος ένοικος της «Αίγλης Ζαππείου» (;)

  • Την απόφαση της διοίκησης της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων περιμένουν στην εταιρεία «Γρηγόρης» αναφορικά με τον διαγωνισμό εκμίσθωσης της «Αίγλη Ζαππείου».
  • Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η κατάθεση των προσφορών δεν υπάρχει ακόμη κάποια νεότερη ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα…
  • Κάτι που αν μη τι άλλο μεγαλώνει την αγωνία γύρω από το μέλλον του εμβληματικού ακινήτου.
  • Στην αγορά ψιθυρίζεται πως η αλυσίδα μικρογευμάτων που ελέγχει ο Βλάσσης Γεωργάτος είναι ο μοναδικός υποψήφιος επενδυτής που συμμετέχει στη διαδικασία.
  • Μια διαδικασία που οφείλουμε να επαναλάβουμε ξεσήκωσε αντιδράσεις στην αγορά λόγω των όρων που έθετε. Κυρίως για το «τσουχτερό» μίσθωμα των 35.000 ευρώ τον μήνα.
  • Οι αποφάσεις της Επιτροπής όπως όλα δείχνουν αναμένονται -εκτός απροόπτου- μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino