Από την στιγμή που αποκαλύφθηκε το Qatargate, έχει ταρακουνήσει για τα καλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έρευνα των βελγικών αρχών συνεχίζεται αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερα στοιχεία για την δράση του «εγκεφάλου» του σκανδάλου, κ. Παντσέρι, της δράσης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ενώ πλέον υπάρχουν στοιχεία για την δράση ενός κατασκόπου από το Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο πράκτορας του Μαρόκου ονομάζεται Mohamed Belahrech, ενώ έχει αναδειχθεί από τις αρχές ως ένας εκ των βασικών δρώντων στο σκάνδαλο διαφθοράς. Το κωδικό όνομα του είναι Μ118 και εδώ και πολλά χρόνια έχει ακουστεί από πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Ο ρόλος του Belahrech

O Μαροκινός πράκτορας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός περίπλοκου ιστού που ξεκινά από το Κατάρ και το Μαρόκο και εκτείνεται μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Μάλιστα, οι αρχές υποψιάζονται ότι συμμετείχε σε πολλά λόμπι προκειμένου να αποκτήσει επικοινωνία με Ευρωπαίους ευρωβουλευτές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου  Vincent Van Quickenborne, την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη ένδειξη, ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. Μιλώντας σε Βελγικό κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρέμβαση». Λέγοντας αυτά θεωρήθηκε ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, καθώς η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Η σχέση  Belahrech με Παντσέρι

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica και τη βελγική Le Soir, ο Belahrech συνδέεται με τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι, με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία και τη DGED. Ο Ιταλός πολιτικός Παντσέρι βρίσκεται τώρα στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά στην έρευνα για το εάν το Μαρόκο και το Κατάρ δίνοντας χρήματα αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια κρύπτη μαροκινών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν από έναν χάκερ το 2014 και το 2015, ο Παντσέρι περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό μας. εχθρούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι σχέσεις Παντσέρι με το Μαρόκο

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα πόσο καλές ήταν οι σχέσεις του Παντσέρι με το Μαρόκο. Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρεται σε «δώρα» που έγιναν από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.

Για αρκετά χρόνια, ο Παντσέρι μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Atmoun, έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στις Βρυξέλλες. Όμως, τώρα υποπτεύεται ότι ο Atmoun λάμβανε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», δήλωσε στο Le Soir ένας αξιωματούχος με γνώση της έρευνας. Υπό την εποπτεία του Belahrech, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σχέση του με το DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο το 2019.

Ο Belharech μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μακροχρόνια μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος. Ένα βελγικό αίτημα έκδοσης που είδε το POLITICO αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οπότε οι αρχές προσπαθούν να δουν αν ο πράκτορας είναι ο επονομαζόμενος «γίγαντας».

Η σύνδεση του Μαροκινού πράκτορα με άλλες υποθέσεις διαφθοράς

Ο Belahrech δεν είναι αρχάριος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων – οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία. Ο κατάσκοπος τράβηξε πρώτα την προσοχή των αρχών σε σχέση με φερόμενη διείσδυση σε ισπανικά τζαμιά, η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή μιας ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ακόμη, ο Μαροκινός πράκτορας φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση πρακτόρων στα τζαμιά κατόπιν εντολής της DGED, ενώ η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα την Ισπανία. Το δίκτυο διαλύθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Η δράση του στη Γαλλία

Λίγο αργότερα, ο Belahrech επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly στο Παρίσι. Ένας Μαροκινός πράκτορας, ο οποίος ονομαζόταν τότε Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 εμπιστευτικούς φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από έναν Γάλλο συνοριακό αξιωματικό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Libération.

Ο αξιωματικός, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό επίσημη έρευνα το 2017, φέρεται να παρείχε εμπιστευτικό υλικό σχετικά με άτομα σε λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών – και πιθανά άτομα ενδιαφέροντος που διέρχονται από το αεροδρόμιο – στον Μαροκινό πράκτορα με αντάλλαγμα διακοπές τεσσάρων αστέρων στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Belahrech, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν το δίκτυό του καταστράφηκε. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο με γνώση της έρευνας, ο Belahrech συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την εποχή παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και απολύθηκε για αυτόν τον λόγο.

Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να ενεργούν ως πάροχοι πληροφοριών για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο POLITICO δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης