Μουδιασμένοι από τις αναταράξεις του χρόνου, οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στο λεγόμενο ράλι του Άγιου Βασίλη (Santa Rally), ώστε να περιορίσουν τις απώλειες μιας δύσκολης χρονιάw  και ενδεχομένως να φωτίσει τις προοπτικές για το 2023.

Το παραδοσιακό ράλι του Άγιου Βασίλη είναι η ιστορικά θετική απόδοση της αγοράς που έρχεται συχνά τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και τις πρώτες δύο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac. Όπως λέει όμως και παροιμία: αν ο Άγιος Βασίλης δεν φανεί, οι αρκούδες μπορεί να έρθουν στην Broad and Wall — τη διεύθυνση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Μέχρι στιγμής, η παράδοση δεν επιβεβαιώνεται: Τον Δεκέμβριο –που είναι συνήθως ένας ισχυρός μήνας για τις μετοχές- ο S&P 500 έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου 6%,  ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% και βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι η αγορά εξακολουθεί να έχει περισσότερες από το μέσο όρο πιθανότητες να περιορίσει αυτές τις απώλειες.

Το χαρτοφυλάκιο 60/40 επιστρέφει το 2023

Παραδόσεις

Οι αμερικανικές μετοχές έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του Δεκεμβρίου και τις πρώτες δύο ημέρες του Ιανουαρίου περίπου στο 75% του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA Research, ένα μοτίβο που αποδίδεται στη χαμηλή ρευστότητα, τη συλλογή φορολογικών ζημιών και την επένδυση μπόνους στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Stock Trader’s Almanac τα 70 χρόνια μεταξύ 1950 και 2020, ράλι Άγιου Βασίλη σημειώθηκε 57 φορές και, κατά μέσο όρο, ο S&P 500 ανέβηκε κατά 1,3%. 2 Ο S&P 500 εισήχθη στη σημερινή του μορφή μόλις το 1957. Μεταξύ 1926 και 1950, υπήρχε ως Composite Stock Index, παρακολουθώντας 90 μετοχές.

Ένα παράδειγμα μεγάλου ράλι Άγιου Βασίλη έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2008. Σε μια περίοδος επτά ημερών που ξεκίνησε στις 24 Δεκεμβρίου 2008 και έληξε στις 5 Ιανουαρίου 2009, ο S&P 500 κέρδισε 7,36%.

Γιατί συμβαίνει το ράλι Άγιου Βασίλη;

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το Santa Rally, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι ακριβείς λόγοι.

Ένας συχνά αναφερόμενος λόγος για το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς στο τέλος του κάθε έτους είναι το λεγόμενο window dressing (“ωραιοποίηση χαρτοφυλακίου)” από τα hedge funds – δηλαδή, τα hedge funds υποστηρίζουν τις τιμές στο τέλος του έτους, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις των επενδύσεών τους – το οποίο έχει την καθαρά συμπτωματική παρενέργεια της ενίσχυσης του μπόνους που λαμβάνουν, τα οποία υπολογίζονται συχνά και δίνονται στο τέλος κάθε έτους.

Λιγότερο προφανείς, είναι συχνά οι ψυχολογικοί λόγοι που αποτελούν ίσως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχει η έντονη επιθυμία για τους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα (όπως δώρα) και αυτό φαίνεται να διαχέεται και στο χρηματιστήριο.

Οι επαγγελματίες επενδυτές προσαρμόζουν συχνά τα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του έτους για φορολογικούς σκοπούς πουλώντας μετοχές με ζημία. Αυτό ωθεί προσωρινά τις τιμές των μετοχών προς τα κάτω, αλλά αυτή η τάση σύντομα αντιστρέφεται καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν ξανά μετοχές, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη

Ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς πίσω από το ράλι, είναι ένα παρατηρήσιμο αποτέλεσμα και συμβαίνει περίπου δύο στα τρία χρόνια, επομένως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν εάν ο Άγιος Βασίλης εμφανίζεται στο τέλος κάθε έτους.

«Όταν ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται, αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στην αγορά που προκαλεί σύγχυση ή ένα εμπόδιο που αντιμετωπίζει. Το αρνητικό συναίσθημα δεν αλλάζει επειδή είναι μια νέα χρονιά», σχολίασε ο Keith Lerner, στέλεχος της  Truist Advisory Services.

Η απότομη πτώση αυτού του μήνα υπογραμμίζει πώς οι εποχικές τάσεις φαίνεται να αντισταθμίζονται από τις ανησυχίες για το εάν η νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

«Η απουσία ενός «ράλι του Άγιου Βασίλη» αυτόν τον μήνα, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τις αποδόσεις των μετοχών στις ΗΠΑ το 2023», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της DataTrek.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές