To 2022 το ευρέως ακολουθούμενο χαρτοφυλάκιο 60/40 αμφισβητήθηκε έντονα καθώς κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, το επόμενο έτος, η εικόνα αναμένεται να αλλάξει. Σύμφωνα τουλάχιστον, με όσα εκτιμά ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA .

Η τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα «θα πρέπει να δημιουργήσει θετική απόδοση το 2023», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μάικλ Χάρτνετ, αναλύοντας τις προοπτικές για το επόμενο έτος που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα.

Ο Χάρτνετ προβλέπει ότι τα ομόλογα θα ενισχυθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, τονίζοντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες, χωρίς ωστόσο να είναι βαθιά ή  έντονη. «Η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώσει άνοδο το δεύτερο εξάμηνο μόλις καταστεί σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των επιτοκίων και το κατώτατο όριο των εταιρικών κερδών», υπογράμμισε.

Το τυπικό ράλι των «αρκούδων» και η αμφισβήτηση της στρατηγικής 60/40

Παράλληλο χτύπημα

Παγκόσμια ομόλογα και μετοχές χτυπήθηκαν παράλληλα φέτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, τροφοδοτώντας τους φόβους για ύφεση. Ένα σημείο αναφοράς του Bloomberg που μετρά την απόδοση της αγοράς μεταξύ περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ δείχνει ότι ένα τυπικό χαρτοφυλάκιο 60/40 καταγράφει από την αρχή του έτους τις μεγαλύτερες απώλειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Χάρτνετ είπε επίσης ότι οι προοπτικές για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης είναι «πραγματικά πολύ καλές» όταν οι επενδυτές αρχίσουν να αναμένουν ανάκαμψη.

«Δεν θα επιστρέψουμε σε έναν κόσμο με επιτόκια 0% ή ποσοτική χαλάρωση στον οποίο το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να κατέχετε μεγάλες μετοχές τεχνολογίας», είπε. «Οι άνθρωποι αναζητούν νέους leader στις αγορές και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα είναι μέρος αυτού».

Η «ιστορία» του  2022

Προ διμήνου η BofA  είχε γράψει ότι «το 2022 (είναι) μια απλή ιστορία «πληθωριστικού σοκ» που προκαλεί «σοκ στα επιτόκια» που με τη σειρά του απειλεί «σοκ ύφεσης» και «πιστωτικό γεγονός. Το πληθωριστικό σοκ δεν έχει τελειώσει».

Η BofA είπε τότε ότι οι ετήσιες αποδόσεις μέχρι στιγμής το 2022 σε χαρτοφυλάκια 60/40 είναι οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών, ενώ αυτές σε χαρτοφυλάκια “25/25/25/25” που κατέχουν ίσα ποσοστά μετρητών, εμπορευμάτων, μετοχών και ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 11,9%, το χειρότερο από το 2008.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές