Κατά 1% με 2% ετησίως αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Στην πρόβλεψη αυτή προέβη ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (ICO) διά στόματος της επικεφαλής της. Όπως προειδοποίησε η Βανούσια Νογκουέιρα, προκειμένου ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, η παγκόσμια παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 25 εκατ. σάκους των 60 κιλών τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, η Νογκουέιρα σημείωσε ότι ο οργανισμός αναγκάσθηκε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του, εξαιτίας των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, όπως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η αύξηση 3,3% που αναμέναμε ήταν υπερβολικά αισιόδοξη. Η εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά θα συντελεσθεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια σε σχέση με το τρέχον έλλειμμα», όπως τόνισε.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια αγορά θα χρειάζεται περισσότερες προμήθειες καφέ, ωστόσο η αύξηση στην παραγωγή και τη ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη. Τη δεδομένη στιγμή οι παραγωγή της ποικιλίας καφέ arabica στρέφονται στην καλλιέργεια της ποικιλίας robusta εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα καφεκοπτεία ενδεχομένως να αυξήσουν τη χρήση της φθηνότερης ποικιλίας robusta στα προϊόντα τους. Η επικεφαλής του ICO αναφέρει ότι αν υπάρχουν ποικιλίες robusta υψηλότερης ποιότητας οι καταναλωτές δεν θα καταλάβουν διαφορά στους καφέδες τους.

Καφές: Εκτοξεύτηκε το κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε έναν χρόνο

Την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή της ποικιλίας καφέ arabica σημείωσε άνοδο 1,6% ήτοι 2,7 σεντς για να κλείσει στο 1,7160 σεντ η ουγκιά, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της ποικιλίας καφέ robusta κατέγραψε οριακά κέρδη 0,10% ή 2 λίρες στις 1,959 λίρες ο τόνος.

Στο δελτίο του ο οργανισμός αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές αγορές ανά τον κόσμο οι οποίες προσπαθούν να παράξουν υψηλότερης ποιότητας ποικιλία robusta. Για παράδειγμα το Βιετνάμ έχει αρχίσει ήδη να αυξάνει την παραγωγή της εν λόγω ποικιλίας και τη χρήση της σε νέες ποιότητες καφέ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κυριαρχία του Βιετνάμ στην παραγωγή της ποικιλίας robusta δεν θα αισθανθεί κάποια απειλή από την αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα κατευθυνθούν στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη στις χώρες-παραγωγούς θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση ούτως ώστε να ισχυροποιηθούν οι οικονομίες τους.

Από την πλευρά του το Βιετνάμ αναμένει μια αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης της τάξεως 5% με 10% τα επόμενα χρόνια, από τα τρέχοντα επίπεδα των 300.000 τόνων ετησίως, εκ των οποίων 170.000 τόνο είναι στιγμιαίος καφές. Ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών καφέ, Ντο Χα Ναμ, προβλέπει ότι την καλλιεργητική περίοδο 2022/23 οι εξαγωγές του Βιετνάμ θα μειωθούν εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και της οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές