Έκρηξη των ετήσιων πωλήσεων των αντλιών θερμότητας κατά 250% έως το 2030 βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην Ευρώπη εκτιμώντας πως οι πωλήσεις είναι δυνατόν να φτάσουν τα 7 εκατομμύρια από 2 εκατομμύρια το 2021.

Ο ΙΕΑ με πρόσφατο του report χαρακτηρίζει τις αντλίες θερμότητας ως την πιο οικονομικά αποδοτική αλλά και φιλική προς το περιβάλλον λύση θέρμανσης. Προβλέπει εντυπωσιακή άνοδο των πωλήσεων αρκεί βέβαια, όπως σημειώνει, οι κυβερνήσεις να καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου και την ενεργειακή ασφάλεια.

Αντλίες θερμότητας: Πάνω από 850 ευρώ ετησίως το κέρδος στην τσέπη

Η ΔΕΗ

Στην αγορά των αντλιών θερμότητας μπαίνουν δυναμικά και οι εταιρείες ενέργειας μέσα από τη διάθεση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρικού ρεύματος που προτρέπουν τους καταναλωτές στην απόκτηση των συγκεκριμένων συσκευών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ΔΕΗ κατανοώντας την ανάγκη για βιώσιμες και εξατομικευμένες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους προσφέρει το «ΔΕΗ myEnergy HeatPump», την ολοκληρωμένη λύση με εξειδικευμένη συμβουλευτική, 500 ευρώ επιβράβευση για την αγορά Αντλίας Θερμότητας με προϊόν ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και πράσινο ρεύμα επιλέγοντας την πρόσθετη  υπηρεσία Green Pass.

Συμβουλές

Η ΔΕΗ μέσω του προγράμματος «myEnergy HeatPump» παρέχει πέραν των άλλων και χρήσιμες πληροφορίες για τις αντλίες θερμότητας. Όπως σημειώνει είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες θέρμανσης κάθε τύπου κατοικίας και αποτελούν μια μακροχρόνια επένδυση με υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αντλίες θερμότητας, μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα και γρήγορα σε κάθε τύπο σπιτιού σε νέα ή υφιστάμενα κτίρια και να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης καθώς και με σώματα Fan Coils, όπως επίσης μπορεί να έχει εφαρμογή σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης. Η λειτουργία τους μπορεί να συνδυαστεί και με ηλιακό θερμοσίφωνα ελαχιστοποιώντας το κόστος για ζεστό νερό χρήσης καθώς και με φωτοβολταϊκά συστήματα, για μηδενισμό του κόστους θέρμανσης.

Βαθμός απόδοσης

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αντλίες θερμότητας είναι το φιλικότερο προς το περιβάλλον σύστημα θέρμανσης μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα: πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τον λέβητα πετρελαίου και αερίου, έχει τον καλύτερο βαθμό απόδοσης καθώς η 1 kWh (Κιλοβατώρα) ενέργειας μετατρέπεται σε 3 έως 5 kWh (Κιλοβατώρες) θέρμανσης ενώ η 1 kWh πετρελαίου μετατρέπεται σε 0,8 kWh θέρμανσης.

Επιπλέον, ενώ το πετρέλαιο και το  φυσικό αέριο είναι γαιάνθρακες, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από την αντλία θερμότητας παράγεται από ένα μίγμα καυσίμων, το οποίο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς το 2021 το 41,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράχθηκε  από ΑΠΕ.

Οι καταναλωτές μπορούν μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://heatpumps.dei.gr, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τον τύπο αντλίας θερμότητας που ταιριάζει στις ανάγκες του σπιτιού τους καθώς και για τα αναμενόμενα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχουν από την εγκατάστασή της.

Η έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ «Το μέλλον των αντλιών θερμότητας – The Future of Heat Pumps», τα επόμενα χρόνια οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας παγκοσμίως, αναμένεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνει την υιοθέτησή τους.

Η θέρμανση των περισσότερων κτιρίων σε όλο τον κόσμο – όπως σπίτια, γραφεία, σχολεία και εργοστάσια – εξακολουθεί να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο. Από την άλλη, όπως τονίζεται στην ειδική έκθεση, οι αντλίες θερμότητας είναι μια υπερ-αποδοτική και φιλική προς το κλίμα λύση, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς και επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, οι παγκόσμιες πωλήσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% το 2021, διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 35%. Φέτος, οι πωλήσεις πρόκειται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ ως απάντηση στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ειδικά στην Ευρώπη.

Το τελικό κόστος από τη χρήση των αντλιών θερμότητας είναι συνήθως μικρότερο από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων, χάρη στην υψηλότερη απόδοσή τους. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά που μεταβαίνουν σε αντλίες θερμότητας μπορεί να κυμαίνεται από 285 ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έως 854 ευρώ στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια