Προς εξομάλυνση οδηγούνται οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, επιστρέφοντας στα προ-ουκρανικού πολέμου επίπεδα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου (TTF), σημείωσαν βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες για να βρεθούν κάτω από τα 77 ευρώ (81,91 δολάρια) ανά μεγαβατώρα.

Ενεργειακή κρίση: Αντιμέτωπη με ελλείψεις αερίου η ΕΕ το 2023 – Οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν

Στο αποκορύφωμά τους τον Αύγουστο, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh, σε μια περίοδο με αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη προσφορά.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την εποχή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενεργειακή κρίση

Η εκτόξευση των τιμών εκτίναξε στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τροφοδότησε τεράστια ενεργειακή κρίση σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Ωστόσο, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και επέτρεψε στην ΕΕ να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο.

Η Goldman Sachs προέβλεψε τον Νοέμβριο απότομη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, καθώς η Ευρώπη απέκτησε, προσωρινά τουλάχιστον, το πάνω χέρι σε θέματα εφοδιασμού.

«Κατά γενικό κανόνα, μια αύξηση ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh μεταβάλλει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης – στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 – κατά ένα ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ από τη στιγμή που τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές θα πρέπει να επωμιστούν το πλήρες κόστος της μεταβολής των τιμών του φυσικού αερίου», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Holger Schmieding σε σημείωμά του τον περασμένο μήνα.

Μηχανισμός στήριξης

«Καθώς η ΕΕ εισάγει μέρος του φυσικού αερίου με πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής, ο πραγματικός αντίκτυπος στο λογαριασμό εισαγωγής φυσικού αερίου δεν είναι τόσο έντονος … αλλά καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις τιμές του φυσικού αερίου, ο συνολικός πόνος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου – και η ανακούφιση από τυχόν διόρθωση – μπορεί να είναι πιο έντονος», πρόσθεσε ο Schmieding.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε έναν προσωρινό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται αυτόματα εάν η τιμή του TTF του πρώτου μήνα υπερβαίνει τα 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες και εάν αποκλίνει κατά 35 ευρώ ή περισσότερο από την τιμή αναφοράς για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) κατά τις ίδιες τρεις ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια