Τέταρτη και… τυχερή για τη Shelman. Ο σημερινός πλειστηριασμός για το εργοστάσιο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της πάλαι ποτέ ισχυρής βιομηχανίας παραγωγής ξύλου στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μετά από πολυετείς προσπάθειες βρέθηκε αγοραστής.

Το τελικό ποσό για την απόκτηση της μονάδας ανήλθε σε 5,77 εκατ. ευρώ, μόλις 1.000 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς που είχε οριστεί σε 5.769.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή προσπάθεια εκποίησης ήταν η τέταρτη στη σειρά, ενώ η τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε 55% χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνη που είχε οριστεί στον πρώτο πλειστηριασμό τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε, το ελάχιστο τίμημα ήταν τα 12,82 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, από τον Σεπτέμβριο  το ελάχιστο τίμημα μειώθηκε στα 9,6 εκατ. ευρώ και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Ακολούθησε ο πλειστηριασμός που είχε διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου 2022, ο οποίος και πάλι είχε καταστεί άγονος, καθώς δεν προέκυψε ενδιαφέρον από κανέναν να αποκτήσει το εργοστάσιο έναντι 6,4 εκατ. ευρώ.

Οι όροι

Με βάση τους όρους του πλειστηριασμού υπάρχει η υποχρέωση επαναλειτουργίας της μονάδας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών από την αγορά της, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.

Επιπλέον ο αγοραστής οφείλει να προσλάβει το 30% των εργαζομένων στη βιομηχανική μονάδα κατά τον χρόνο παύσης της λειτουργίας της με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στη συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας.

Το χρονικό διάστημα που έχουν οι εργαζόμενοι για την αποδοχή της πρότασης είναι 20 ημέρες από τη στιγμή που θα λάβουν την πρόσκληση.

Δεδομένου ότι το προς εκποίηση βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται στον νομό Ροδόπης, στον πλειστηριασμό δεν μπορούσαν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Μάχιμος ο εξοπλισμός

Κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως ο εξοπλισμός του εργοστασίου κρίνεται ως «μάχιμος» και ικανός να λειτουργήσει μετά από μια σχετική συντήρηση.

Συνυπολογίζοντας το αρχικό τίμημα στα 5,77 εκατ. ευρώ και το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης, εκτιμάται ότι με ένα ποσό ύψους 20 -25 εκατ. ευρώ η μονάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Στον αντίποδα εάν κάποιος ήθελε να στήσει μια τέτοια βιομηχανία από την αρχή τα κεφάλαια που θα έπρεπε να επενδύσει θα ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, αναφέρεται από τους ίδιους.

Τι εκποιήθηκε

Πρόκειται για συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων εντός γηπέδου συνολικής έκτασης 297.288 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Το συγκρότημα, το οποίο κατασκευάστηκε με διαδοχικές οικοδομικές άδειες από το 1998 μέχρι το 2003, περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 55.894,17 τ.μ.

Η πρώην βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.

Στον πλειστηριασμό συμπεριελήφθησαν και τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις