Τη χειρότερη χρονιά από πλευράς επιστροφών μετά από 14 έτη αναμένεται να καταγράψουν το 2022 τα hedge funds ανά τον κόσμο, καθώς χτυπήθηκαν από τις υποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ελέω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Εντούτοις, το παρήγορο (αν υπάρχει όταν καταγράφονται απώλειες) είναι ότι οι ζημιές που θα σημειώσουν θα είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τις αγορές των μετοχών και των ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Preqin, οι επιστροφές των hedge funds αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 6,5% το 2022, μια υποχώρηση που συνιστά τη μεγαλύτερη από το 13% του 2008. Σε σχέση με το σχεδόν -20% του MSCI All Country και το -11,9% του δείκτη της BofA για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, οι ζημιές αυτές είναι αισθητά μικρότερες.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων των προαναφερόμενων funds υποχώρησε κατά 4,8% στα τρία τρίμηνα του έτους, διαμορφούμενη στα 4,3 τρισ. δολάρια.  Για την ίδια περίοδο οι εκροές από αυτά ανήλθαν στα 109,8 δισ. δολάρια.

Bloomberg: Κέρδη – ρεκόρ για τα macro hedge funds – Απογείωση για την Rokos Capital Management

Τα δεδομένα της HFR δείχνουν ότι τα hedge funds με στόχευση τις μετοχές καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 9,7% στο ενδεκάμηνο, ενώ τα funds που τοποθετούνται βάσει των γεγονότων χάνουν 4,7%.  Ωστόσο υπάρχουν και κερδισμένοι τη φετινή χρονιά κι αυτοί είναι τα funds που τοποθετούνται στα μακροοικονομικά και τα οποία παρουσιάζουν κέρδη 8,2% για το ίδιο διάστημα.

«Ως στρατηγική, η τοποθέτηση στα macro έχει ιστορικά μικρότερη συσχέτιση με τις κινήσεις στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων», επισημαίνει η UBS.

Ορισμένα hedge funds τοποθέτησαν κεφάλαια σε εμπορεύματα και νομίσματα χρησιμοποιώντας στρατηγικές με πιο μακροπρόθεσμη εστίαση εκμεταλλευόμενα τις διαφορές στις τιμές μεταξύ των σχετικών τίτλων κι έτσι υπεραπέδωσαν, αποφέροντας αξιοπρεπή κέρδη στους επενδυτές.

«Περισσότερο από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία, οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν καταστεί πολύ ευαίσθητα ως περιουσιακά στοιχεία στα μακροοικονομικά, ειδικότερα στα στοιχεία του πληθωρισμού, υπογραμμίζει ο Μέισαν Λίμ, διευθύνων σύμβουλος έρευνας για τα hedge funds στην Cambridge Associates. «Θεωρούμε ότι η επέκταση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και η έντονη μεταβλητότητα θα είναι ευνοϊκές καταστάσεις για τους διαχειριστές που με στόχευση στα macro».

Τα funds των ακτιβιστών, τα οποία χρησιμοποιούν τα μειοψηφικά πακέτα μετοχών προκειμένου να πιέσουν για αλλαγές στη στρατηγική και στη διαχείριση των επιχειρήσεων, καταγράφουν ζημίες της τάξεως του 13,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές