Το σχέδιο για την ανάδειξη της Attica Bank ως πέμπτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλός της Ελένη Βρεττού κατά την ομιλία της στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σώμα των μετόχων καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους 473 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του πλάνου εξυγίανσης και μετασχηματισμού της.

Attica Bank: Αύξηση καθαρών εσόδων 24,1% στο εννεάμηνο

Σύμφωνα με την κυρία Βρεττού, από το συνολικό ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα φτάσει μαζί με την έκδοση warrants τα 490 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα υπόλοιπα 190 εκατ. ευρώ την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι γρήγορο, αλλά θα είναι αυτή τη φορά θα είναι οριστικό» τόνισε απευθυνόμενη στους μετόχους.

Υπογράμμισε δε ότι «για εμάς το μεγάλο στοίχημα είναι η βιώσιμη σταθερή κερδοφορία εντός της επόμενης 3ετίας. Εκεί θα έχουμε κερδίσει, όχι μόνο τη μάχη, αλλά και τον πόλεμο».

Οι τρεις στόχοι

Όπως είπε, οι τρεις στόχοι της Attica Bank για το 2023 είναι οι εξής:

– Η αποκατάσταση των εποπτικών δεικτών, που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας.

Στο 9μηνο 2022 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανερχόταν σε 6,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 10,1%.

Οι δύο δείκτες μετά την αύξηση κεφαλαίου θα αυξηθούν κατά περίπου 18 ποσοστιαίες μονάδες.

– Η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα από το 66% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως ανέφερε η κυρία Βρεττού, «με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, έχουμε αναθέσει σε διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους την εξέταση εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων και έπονται αποφάσεις στο άμεσο μέλλον».

Σημείωσε επίσης ότι ποσό έως 300 εκατ. ευρώ από την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα διοχετευθεί προκειμένου να μειωθεί οριστικά το ιστορικά υψηλό απόθεμα των ΜΕΑ.

– Ο μετασχηματισμός και η ανάπτυξη της τράπεζας μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την αύξηση κεφαλαίου, ποσό ύψους 190 εκατ. ευρώ έχει οριοθετηθεί για αυτό το σκοπό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις